oven

Hoe kies je een elektrische oven?

Een elektrische oven is een van de belangrijkste toestellen in de keuken: de keuze van het verkeerde toestel kan de bereiding van recepten in het gedrang brengen. Informeer je dus goed over de kookmethoden en de zelfreinigingssystemen vooraleer je tot een aankoop overgaat.

Stap-voor-stap gids

De kookmethoden van de ovens

Voordat je een elektrische oven koopt, moet je nadenken over het soort voedsel dat je wilt bereiden, want de producten zijn onderverdeeld op basis van verschillende kookmethoden: statisch, geventileerd, stoom en grill. Laten we ze eens in detail bekijken.

Conventionele statische oven

Dit type elektrische oven heeft de meest traditionele kookmethode met twee verwarmingselementen, één in het onderste gedeelte en één in het bovenste gedeelte van de ovenholte, die warm worden wanneer de elektriciteit er doorheen gaat en het voedsel koken door natuurlijke convectie. Dit type is bijzonder geschikt voor gebraad, brood en pizza. Toch wordt het steeds minder verkocht: conventionele statische ovens zijn momenteel goed voor 10% van de jaarlijkse verkoop van inbouwovens. Het zijn echter de goedkoopste ovens, met een gemiddelde kostprijs van ongeveer 200 euro.

Heteluchtoven

Bij dit type van oven, ook convectie-oven genoemd, wordt naast de verwarmingselementen een ventilator gebruikt om de warmte gelijkmatiger en sneller te verdelen, zodat het voedsel knapperig is van buiten en zacht van binnen. Deze kookmethode is geschikt voor desserts, vis, lasagne en groenten. De overgrote meerderheid van de verkochte ovens kunnen zowel conventioneel als met hete lucht werken. Men spreekt dan soms al meteen van combi-ovens.

Stoomoven

Een stoomoven zet water om in stoom om gerechten te doen garen. Sommige stoomovens moet je op de waterleiding aansluiten, maar de meeste hebben een waterreservoir dat je regelmatig moet vullen.
Enerzijds heb je solo-stoomovens die uitsluitend met stoom werken, al dan niet onder druk. Die laatste hebben de kenmerkende ronde deur met klep. Je kunt er gerechten in ontdooien, opwarmen en stomen, maar pizza’s of taarten bakken gaat niet.
Een combistoomoven is een multifunctioneel toestel waarin je naast stomen ook gerechten kunt bereiden met hetelucht en met de grill zoals in een klassieke oven. De combinatie van hetelucht en stoom is ook ideaal om brood te bakken.
Welk type stoomoven je het best kiest, hangt af van wat je allemaal wil doen en welke andere ovens je al in huis hebt.

Grillfunctie

Bovenin de ovenholte bevindt zich één enkele verwarmingsspiraal waarmee voedsel kan worden gebruind of gegratineerd.

Terug naar boven

Zelfreinigingssystemen

Ook de reinigingsmethode van de oven kan een aspect zijn om in aanmerking te nemen alvorens te kopen. De duurdere modellen hebben zelfreinigingsfuncties, waarvan de twee belangrijkste katalytisch en pyrolytisch zijn. Het is goed om weten dat voor de zelfreinigingsfuncties moet worden betaald: overweeg of je ze al dan niet nodig hebt.

Katalytische ovens

Katalytische ovens hebben zij- en achterwanden die bekleed zijn met panelen van een speciaal materiaal waarin zich geen vet kan afzetten en dat tijdens de normale werking van de oven wordt gereinigd. Nadeel is dat dit type van reiniging alleen werkt tegen vet, niet tegen ander vuil zoals suikerresten. Enkel de wanden zijn zelfreinigend, normaal gezien niet het ovenvenster, de bodem of plafond. De panelen moeten regelmatig moeten worden vervangen (om de 2 of 3 jaar), omdat ze slijten met het gebruik.

Pyrolytische ovens

Pyrolytische ovens worden gereinigd door een specifiek programma te kiezen dat meer dan een uur (zelfs twee of drie uur) duurt en de oven op een inwendige temperatuur van meer dan 400-500 graden brengt, waardoor de aanwezige vetten en het vuil worden verbrand. Zodra het proces voltooid is, kun je de resten gewoon met een vochtige doek wegvegen. Pyrolytische panelen slijten niet na verloop van tijd of met het gebruik. Pyrolise is het populairste, maar ook het duurste zelfreinigingssysteem.

Laatste tip vóór de aankoop: controleer of je elektriciteitsaansluiting de aangegeven hoge verbruiksbelasting kan dragen, waarbij je er ook rekening mee moet houden dat er tegelijk andere apparaten in werking kunnen zijn, zoals de koelkast, de airconditioning enz.  Als dit niet het geval is, kan het pyrolyseprogramma de drempel van je elektriciteitsaansluiting overschrijden en de zekering doen springen.

Hydrolytische ovens

Ovens met hydrolyse werken volgens het stoombadprincipe. Je giet water met eventueel wat afwasmiddel op de bodemplaat of in een speciaal voorzien bakje. De oven warmt op tot 90 graden. Door verdamping en condensatie op de ovenwanden wordt het vuil zacht gemaakt en losgeweekt, zodat je het vlotter kunt verwijderen. Je hebt er dus wel nog werk mee, en om een dergelijke oven proper te houden maak je hem het best na ieder gebruik schoon. Voordeel is dat dit stoomreiniging het goedkoopst is en heel weinig energie verbruikt.

Terug naar boven

Kan een combimicrogolfoven een goede keuze zijn?

Er bestaan microgolfovens die de functies van een hetelucht- of convectieoven combineren met die van een microgolfoven met grill. Ze zijn over het algemeen groter en ruimer dan standaard microgolfovens, maar minder omvangrijk dan conventionele ovens. De door ons geteste combi-ovens presteren goed bij convectiekoken met hetelucht en de mogelijkheid om microgolfkoken en traditioneel koken te combineren verhoogt de efficiëntie, vermindert de bereidingstijd en dus het verbruik. Wees echter voorzichtig met de ovenschalen die je gebruikt: glazen, keramische of siliconen ovenschalen zijn beter dan metalen.
Terug naar boven

Waar koop je de nieuwe oven?

Beslist welk type van oven je wil kopen? Bekijk onze test en vergelijk de beste ovens, zodat je zeker weet welke geschikt is voor jou:

Bekijk de resultaten van onze testen

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Wat zijn de standaardafmetingen van een inbouwoven?

De afmetingen van een inbouwoven moeten geschikt zijn voor een klassieke keuken-'module' van 60x60 cm, met een inwendige inhoud van ongeveer 72 liter.

Hoe vervang en installeer ik de inbouwoven?

Wanneer je een inbouwoven moet vervangen en vervolgens installeren, kun je het best de installatie-instructies in de gebruiksaanwijzing volgen.

Hoeveel verbruikt een elektrische oven gemiddeld?

Het gemiddelde verbruik van een elektrische oven hangt sterk af van het vermogen dat wordt ingesteld in functie van de gerechten die je erin bereidt. Met het pyrolyseprogramma kan het verbruik oplopen tot 5 of 6 kWh.

Terug naar boven