microgolfovens

Hoe kies je een microgolfoven?

Op zoek naar informatie over microgolfoven? Je bent op de juiste plek. Met onze expertise en onafhankelijkheid adviseren we je vóór en na de aankoop.

Stap-voor-stap gids

Met grill, zonder grill of een combi?

Een nieuwe microgolfoven kiezen is geen kinderspel. Het aanbod is immers enorm. Aan de hand van deze gids vind je het model dat het best aan je wensen beantwoordt.

Wij testen verschillende soorten microgolfovens. Bekijk dus ook onze Koopwijzer microgolfovens. Daarin vind je belangrijke informatie die enkel een uitgebreide test aan het licht kan brengen, zoals de nauwkeurigheid van de programma’s. Daarnaast verneem je welke toestellen gevaarlijk zijn, doordat ze aan de buitenkant zo heet worden dat je je zelfs bij een korte aanraking kunt verbranden.

Bij de vrijstaande microgolfovens heb je de keuze uit drie types:

 • Basismodel zonder grill – Om te ontdooien en op te warmen.

  Voordelen

  • Zo’n toestel volstaat om voeding op een laag vermogen te ontdooien en bereidingen op te warmen.

  Nadelen

  • Hoewel je volgens sommige kookboeken zowat eender wat in een microgolfoven kunt bereiden, krijgen bepaalde voedingsmiddelen in zo’n basismodel geen appetijtelijke kleur. Dit basismodel beschikt niet over heteluchtcirculatie. Je kunt je voeding er evenmin mee goudbruin bakken. 

 • Microgolfoven met grill – Om te bakken, te grillen, te ontdooien en op te warmen.

  Voordelen

  • Hiermee kun je de authentieke bereiding van bepaalde gerechten veel beter benaderen dan met een basismodel.
  • Het toestel kan immers niet alleen ontdooien en opwarmen, maar ook bakken en grillen dankzij het grillelement bovenin.
  • Vaak kost het trouwens niet veel meer dan een basismodel.

  Nadelen

  • De bediening is vaak ingewikkeld, tenzij je vooral de automatische programma’s gebruikt.
 • Combioven – Om te bakken, te braden, te grillen, op te warmen en te ontdooien.

  Voordelen

  • Zo’n toestel combineert de functies van een klassieke heteluchtoven met die van een microgolfoven, door de combinatie van de grill en de heteluchtcirculatie.

  Nadelen

  • De bediening is vaak ingewikkeld, tenzij je vooral de automatische programma’s gebruikt.

Zoek je een microgolfoven voor inbouw in je keukenwand, dan kun je opteren voor een inbouwmicrogolfoven met grill of een inbouwcombioven.

 • Inbouwcombioven - Combioven voor inbouw in een nis in je keukenwand.

Voordelen

 • Biedt veel plaats binnenin : gemiddeld rond 40 liter tegenover slechts 25 à 30 liter in een vrijstaande oven.
 • Je kunt er grotere kommen en ovenschalen in plaatsen, en tot 2 roosters gebruiken om op twee niveaus te bakken.

Nadelen

 • Een inbouwcombioven is erg duur en daardoor niet rendabel als je hem niet frequent en intensief gebruikt.
 • Het vraagt tijd en vaardigheid om de vele programma's en mogelijkheden onder de knie te krijgen.
Terug naar boven

Welke functies en mogelijkheden bestaan er?

 • Automatische bereiding – Het toestel bepaalt zelf het gewicht van de voeding en de tijd die nodig is voor de bereiding.
 • Stomen – Stomen kan worden gedaan met behulp van een vat met een deksel met stoomopening, met een waterreservoir onderin.
 • Pizza’s bakken – Op de basismodellen na, beschikken de meeste microgolfovens over een speciale functie om pizza’s te bakken en ze een lekker knapperig korstje te geven. Extra knapperigheid wordt verkregen door een speciale knapperige schaal te gebruiken voor bereiding in de magnetron.
 • Automatische programma’s – Om op te warmen, te bakken, te grillen of te ontdooien. Zo kun je de soort voeding en het gewicht ingeven, waarna het toestel zelf de bereidingstijd bepaalt. Deze programma’s werken echter niet altijd even nauwkeurig. Bekijk dus zeker onze testresultaten.
 • Extra functies - Met sommige toestellen kun je rijst of pasta koken of yoghurt maken door een fermenteringsproces op lage temperatuur. Reken daarvoor 5 tot 7 uur. Met combi's kun je doorgaans ook frietjes bakken door de combinatie van de grill en de hetelucht. 
 • Elektronische of mechanische bediening – Meestal moet je de bereidingstijd elektronisch ingeven met toetsen en verschijnt de tijdsweergave op een led-display. Maar bij sommige modellen moet je de tijd nog mechanisch instellen met een draaiknop. 
 • Uitneembaar draaiplateau – Een draaiplateau zorgt ervoor dat de warmte zich gelijkmatig in de voeding of drank verspreidt. Soms kun je het eruit nemen of uitschakelen om een grotere rechthoekige schotel in het toestel te plaatsen.
 • Kinderbeveiliging – Met die functie kun je de toetsen vergrendelen, zodat het toestel enkel aan te zetten is als je het eerst weer ontgrendelt. 
 • Ecomodus – Stand-by-modus waarin de microgolfoven zo weinig mogelijk verbruikt als hij niet in werking is.
Terug naar boven

Waar moet je op letten?

 • Grootte – Let op de ruimte in het toestel als je het ook voor grote borden of schotels wilt gebruiken. Terwijl de fabrikant gewoonlijk het volledige volume binnenin opgeeft, meten wij het werkelijk bruikbare volume. Meestal is dat kleiner als er een draaischotel aanwezig is. Sommige toestellen hebben geen draaischotel en werken met een technologie die de golven verdeelt over de hele ruimte. Op die manier wordt het volume dat je kunt gebruiken natuurlijk groter, aangezien dat dan gelijk is aan het volume van de microgolf. Het is verstandig om je microgolf te kiezen in functie van het gewenste volume en de afmetingen van de borden die je er in wilt kunnen plaatsen. 
 • Vermogen in watt – De meeste toestellen hebben een vermogen van 450 tot 1200 Watt, afhankelijk van het vermogen waarmee het toestel verwarmt of bakt. Vaak worden een lager vermogen en een langere bereidingstijd aangeraden om te voorkomen dat het eten uitdroogt.
 • Losstaand of inbouwmodel – Een inbouwtoestel kun je netjes in je keuken integreren, zodat die er als een harmonieus geheel uitziet. Zeker als de deur van de microgolfoven bij de keukenkasten en andere toestellen past. 
 • Gemak bij het openen van de microgolfoven - Het deurtje kan worden geopend door op een knop te drukken of door de handgreep opzij, naar links of naar beneden te trekken. Tip: Als je hand- of polsklachten hebt, zijn magnetrons met een inklapbare handgreep te verkiezen boven magnetrons die met een knop worden geopend.
Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je veelgestelde vragen over microgolfovens.

Kunnen de stralen uit de magnetronoven ontsnappen en de gezondheid schaden?

NEE. De metalen behuizing en het fijne rooster in de deur houden het merendeel van de stralen tegen. Uit onze tests blijkt dat er in normale omstandigheden geen lekkage is aan de zijkanten, noch op korte afstand van het toestel. Het magnetisch veld in het toestel neemt zeer snel af naarmate u zich ervan verwijdert. Bovendien voldoen magnetrons aan strikte veiligheidsnormen. Enkel bij een verkeerd gebruik of een noemenswaardige deuk in de deur kan er straling vrijkomen als het toestel in werking is. Eventuele stralingslekken mogen bepaalde drempels niet overschrijden. Uit onze eigen tests is gebleken dat de waarde van die lekken 10 tot 100 keer lager ligt dan de norm.

Lees hier het volledige artikel over misverstanden.

Is een magnetronoven kankerverwekkend?

NEE. Bepaalde studies tonen aan dat elektromagnetische straling met een gelijkaardige frequentie wel kankerverwekkend kan zijn bij een lange blootstelling en/of extreem hoge intensiteit, maar dat is bij het gebruik van een magnetronoven niet het geval. Gewoonlijk draait die immers maar vrij kort, waardoor er geen sprake kan zijn van een gevaarlijke blootstelling met een kankerverwekkend of mutageen effect. Bovendien is lekkage zeldzaam en de eventuele blootstelling eraan beperkter dan bij een gsm.

Lees hier het volledige artikel over misverstanden.

Verliest voeding die in de magnetronoven wordt gekookt, haar voedingswaarde?

NEE. Volgens diepgaande onderzoeken is er op het vlak van de voedingswaarde geen groot verschil in vergelijking met traditioneel koken. De verteerbaarheid van de voeding is vergelijkbaar bij beide bereidingswijzen. In water oplosbare vitamines (B enC) blijven juist beter behouden bij het koken in de magnetronoven. Ook kunt u het voedsel met minder water koken, stomen of pocheren, waardoor de vitaminen beter behouden blijven. De magnetron is overigens geschikt om vetarm of zelfs vetvrij te koken. Ook om een gerecht weer op te warmen hebt u geen vetstof nodig. Een magere bereidingswijze dus. U kunt ook minder zout gebruiken. De smaakstoffen blijven in het eten en verdwijnen niet met het kookvocht, zoals bij traditioneel koken. Er worden ook minder ongewenste stoffen gevormd, zoals polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en heterocyclische aromatische amines (HAA), die vooral bij het grillen ontstaan.

Lees hier het volledige artikel over misverstanden.

Kan een magnetronoven in werking interfereren met andere toestellen?

NEE. Uit onderzoek blijkt dat magnetronovens niet interfereren met de signalen van een draadloos netwerk, bijvoorbeeld voor uw internetverbinding. Evenmin interfereren ze met een pacemaker, tenzij dat een zeer oud model is. Maar in dat geval zal de pacemaker interferentie ondervinden van zowat alle elektronische toestellen.

Lees hier het volledige artikel over misverstanden.

Terug naar boven