Dossier

Microgolfovens: welke ecologische impact?

07 juli 2016
Magnetrons: welke ecologische impact?

Ontdek in deze video hoe wij de testen hebben uitgevoerd rond de ecologische impact van magnetronovens. Fabrikanten kunnen nog een tandje bijsteken.

We hebben onderzoek gedaan naar de impact van magnetrons op het milieu. Op basis daarvan beoordeelden we de milieu-impact van de toestellen tijdens hun hele levenscyclus: de productie, de gebruiksfase en de recyclage.

Nog verbetering mogelijk

Het stroomverbruik zou nog kunnen worden verlaagd. Bepaalde magnetronovens blijven bijvoorbeeld in stand-by staan, omdat ze zijn uitgerust met een display of een klokje dat niet kan worden uitgeschakeld. Wij hebben dan ook een voorkeur voor modellen met een knop om ze volledig uit te zetten. Magnetronovens met grillfunctie die in plaats van een traditionele weerstand de kwartsgrillenergie gebruiken, verbruiken trouwens minder.

De toestellen worden niet in overdreven veel of zwaar verpakkingsmateriaal geleverd. Toch is er nog verbetering mogelijk door bijvoorbeeld plastic zakjes binnen in de verpakking te vermijden of het piepschuim dat het glazen draaiplateau beschermt, te vervangen door karton, dat gemakkelijker te recycleren is. In het algemeen hebben combiovens vanwege hun talrijke accessoires de grootste verpakking en dus de grootste milieu-impact.

Wat de gebruiksinstructies betreft, spant Candy de kroon met een handleiding die wel 37 keer meer weegt dan die van het toestel van Carrefour. Papier is dan wel recycleerbaar, maar de papierproductie kost niettemin veel bomen, water en energie.