Dossier

Microgolfovens: feiten en fabels

05 december 2014
Feiten & Fabels

Is de straling van microgolfovens schadelijk voor de gezondheid? Verliest voeding die in de microgolfoven wordt gekookt haar voedingswaarde? Kan een microgolfoven in werking interfereren met andere toestellen? We helpen een aantal misverstanden uit de wereld.

Vijf misverstanden over microgolfovens

Sommigen kunnen niet meer zonder microgolfoven, anderen mijden hem als de pest. Van meet af aan stellen heel wat mensen zich vragen bij het inmiddels ingeburgerde keukentoestel. Er doen dan ook verschillende geruchten de ronde: het toestel zou kankerverwekkend of misschien zelfs radioactief zijn, interfereren met een pacemaker, de voedingswaarde van voedingsmiddelen tijdens de bereiding aantasten enz. Wat is daarvan aan?

 1. Kunnen de stralen uit de microgolfoven ontsnappen en de gezondheid schaden?

  NEE. De metalen behuizing en het fijne rooster in de deur houden het merendeel van de stralen tegen. Uit onze tests blijkt dat er in normale omstandigheden geen lekkage is aan de zijkanten, noch op korte afstand van het toestel. Het magnetisch veld in het toestel neemt zeer snel af naarmate u zich ervan verwijdert. Bovendien voldoen microgolfovens aan strikte veiligheidsnormen. Enkel bij een verkeerd gebruik of een noemenswaardige deuk in de deur kan er straling vrijkomen als het toestel in werking is. Eventuele stralingslekken mogen bepaalde drempels niet overschrijden. Uit onze eigen tests is gebleken dat de waarde van die lekken 10 tot 100 keer lager ligt dan de norm.

 2. Is een microgolfoven kankerverwekkend?

  NEE
  . Bepaalde studies tonen aan dat elektromagnetische straling met een gelijkaardige frequentie wel kankerverwekkend kan zijn bij een lange blootstelling en/of extreem hoge intensiteit, maar dat is bij het gebruik van een microgolfoven niet het geval. Gewoonlijk draait die immers maar vrij kort, waardoor er geen sprake kan zijn van een gevaarlijke blootstelling met een kankerverwekkend of mutageen effect. Bovendien is lekkage zeldzaam en de eventuele blootstelling eraan beperkter dan bij een gsm.

 3. Verliest voeding die in de microgolfoven wordt gekookt, haar voedingswaarde?

  NEE
  . Volgens diepgaande onderzoeken is er op het vlak van de voedingswaarde geen groot verschil in vergelijking met traditioneel koken. De verteerbaarheid van de voeding is vergelijkbaar bij beide bereidingswijzen. In water oplosbare vitamines (B enC) blijven juist beter behouden bij het koken in de magnetronoven. Ook kunt u het voedsel met minder water koken, stomen of pocheren, waardoor de vitaminen beter behouden blijven. De magnetron is overigens geschikt om vetarm of zelfs vetvrij te koken. Ook om een gerecht weer op te warmen hebt u geen vetstof nodig. Een magere bereidingswijze dus. U kunt ook minder zout gebruiken. De smaakstoffen blijven in het eten en verdwijnen niet met het kookvocht, zoals bij traditioneel koken. Er worden ook minder ongewenste stoffen gevormd, zoals polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en heterocyclische aromatische amines (HAA), die vooral bij het grillen ontstaan.

 4. Kan een microgolf in werking interfereren met andere toestellen?

  NEE
  . Uit onderzoek blijkt dat microgolfovens niet interfereren met de signalen van een draadloos netwerk, bijvoorbeeld voor uw internetverbinding. Evenmin interfereren ze met een pacemaker, tenzij dat een zeer oud model is. Maar in dat geval zal de pacemaker interferentie ondervinden van zowat alle elektronische toestellen.

 5. Klopt het dat men kan testen of een microgolfoven hermetisch dicht is door er een gsm in te leggen (zonder de oven aan te zetten) en die te bellen? Als de gsm rinkelt, zou de magnetronoven stralen doorlaten.

  NEE
  . De elektromagnetische straling van de microgolfoven heeft een heel hoge frequentie (2,45 GHz) en het toestel is speciaal tegen die frequentie beveiligd. Gsm’s werken op een andere golflengte (tussen 900 en 1900 MHz). Bij onze tests in het labo gaan we na of er lekkage is door middel van sensoren om de magnetische veldsterkte te meten. Dat is professionele apparatuur die streng en regelmatig wordt gecontroleerd.

Verbrand u niet!

Het grootste gevaar van een microgolfoven is niet de blootstelling aan de straling, maar wel het verbrandingsrisico: bij sommige toestellen kan de temperatuur aan de buitenkant oplopen tot wel 120° C (vooral aan de deur en de bovenkant) .

Het is ook opletten geblazen als u de warme voeding eruit haalt. Want zelfs al gebruikt u geschikte recipiënten uit materiaal dat niet reageert op de microgolven, dan nog kunnen die erg warm worden door de hete inhoud.

In onze tests sluiten we alle toestellen die een veiligheidsrisico inhouden uit.