Dossier

Bewaardozen voor diepvries en microgolf

03 oktober 2012
Bewaardozen

Bewaardozen zijn in allerhande vormen en materialen verkrijgbaar, al zijn ze niet allemaal even geschikt om uw voedsel op te warmen in de magnetron. Bovendien verkleuren de bewaardozen geregeld of vervormen ze zelfs.

Bewaardozen dienen in eerste instantie om voedingswaren hygiënisch en makkelijk te bewaren in uw diepvriezer, maar moeten ook tegen de warmtebestendig zijn, zodat u ze zonder problemen in uw magnetron kunt plaatsen. Modellen die regelrecht van de diepvriezer in de magnetron kunnen, zijn dan ook bijzonder praktisch, al schieten heel wat modellen daar nog tekort.

Polypropyleen: niet geschikt om te koken

Het smeltpunt van de bewaardozen uit polypropyleen die we hebben getest, ligt op 160°C. Sommige deksels zijn echter vervaardigd uit een zachter plastic, dat bij 135°C al gaat smelten. Die dozen zijn dus niet geschikt om in te koken, maar kunnen wel perfect worden gebruikt om kort uw gerechten in op te warmen. Wilt u koken, dan kiest u het best voor glas, pyrex en keramiek, materialen die niet smelten in de magnetron. Al is het feit dat deze fragiel en zwaarder zijn wel een minpunt.

Vervorming en verkleuring

Heel wat bewaardozen kampen met een lichte tot hardnekkige verkleuring, vooral bij het opwarmen van tomaten, wortelen en spinazie. Geregeld vervormen ze ook wanneer bepaalde etenswaren een te hoge temperatuur bereiken. Sommige modellen kunnen bovendien barsten wanneer ze met een diepgevroren inhoud op de grond vallen. Grote tekortkomingen in onze ogen. 

Van diepvriezer naar magnetron

Opdat het invriezen optimaal zou gebeuren, moet u de bewaardoos hermetisch afsluiten. Er mag immers weinig of geen vocht in het voedsel terechtkomen. Wanneer u de doos daarentegen in de magnetron plaats zet u het beste het klepje in het deksel open, zodat de stoom kan ontsnappen. De handvaten en/of wanden worden bij de meeste modellen ook zeer heet. Let er dus op dat u zich niet verbrandt!