Tips

Hoe je de koelkasttemperatuur goed regelt

30 mei 2021
Thermostaatinstelling in een koelkast.

Een goede afstelling van de koelkasttemperatuur is essentieel om voeding perfect te bewaren, de elektriciteitsverbruik te beperken en het toestel jarenlang optimaal te laten werken. Volg onze tips.

Houd de temperatuur in de gaten

Het is nuttig om de binnentemperatuur te regelen aan de hand van de optimale omstandigheden. Controleer nu en dan of de temperatuur klopt door een thermometer in de koelkast te leggen.

De ideale temperatuur

Om voedingsmiddelen goed te bewaren, de geur en zicht te behouden en het langer vers te houden, mag de ideale koelkasttemperatuur niet hoger zijn dan 5°C . De lades voor vlees en vis mogen een maximale temperatuur hebben van 2°C.

 De temperatuur van een diepvriezer moet daarentegen tussen de -24°C en maximum -18°C zijn.

Hoe veel thermostaten heb je nodig?

De temperatuur in een koelkast wordt geregeld door de thermostaat, die op zijn beurt de compressor aanstuurt. Het best presteren de toestellen waarbij de temperatuur van het koelgedeelte en van het vriesvak afzonderlijk kan worden geregeld. Hiervoor hebben beide compartimenten een eigen thermostaat nodig.

Eéndeurskoelkasten en combi-top tweedeurskoelkasten hebben meestal slechts één thermostaat.

Bij de combi-bottom modellen heb je de keuze. Een toestel met één thermostaat heeft niet noodzakelijk ook twee compressoren. Ook met slechts één compressor kan de temperatuur afzonderlijk worden geregeld.

De instelling van de thermostaat

De temperatuur van een koelkast of vriezer kan zowel mechanisch als elektronisch ingesteld worden. Met een digitale instelling kun je de gewenste temperatuur instellen en regelen. Een zeer handige functie is de geïntegreerde thermostaat voor koelkast en vriezer, met een duidelijke aanduiding aan de buitenkant en de mogelijkheid om de temperatuur van buitenaf in te stellen.

Het is noodzakelijk om de interne temperatuur optimaal in te stellen volgens de instructies van de fabrikant.

Het deurrubber

Het deurrubber is een essentieel onderdeel van je koelkast. Het zorgt ervoor dat de inhoud goed van de buitenwereld wordt afgesloten. Is hij beschadigd, dan moet je hem (laten) vervangen. Of het rubber nog goed aansluit, kun je testen door er een blaadje papier tussen te steken en de deur dan te sluiten. Het blaadje zou dan niet meer mogen bewegen.