Nieuws

Zo deel je jouw koelkast beter in

24 februari 2022
hoe je koelkast organiseren

Weet jij hoe je best jouw koelkast ordent? Waar leg je jouw eten zodat het het langst vers blijft? En wat met groenten en vlees? Wij geven je hier wat tips om jouw koelkast beter te organiseren. Zo gaat zowel jouw eten als jouw koelkast langer mee en vind je alles sneller terug.

De koelkast organiseren

We openen en sluiten onze koelkast meerdere keren per dag. Het is belangrijk de deur telkens zo snel mogelijk weer te sluiten. Een open koelkast verbruikt niet alleen veel meer energie, de snel wisselende temperatuur verkort ook de levensduur van jouw voedselwaren.
Daarom is het belangrijk om al vanaf het begin orde in jouw koelkast te hebben. Hoe sneller je jouw groenten, fruit, vlees, vis en restjes vindt, hoe sneller de deur weer dicht kan.

Wat steken we in onze koelkast?

Koelkasten bestaan uit verschillende delen en compartimenten die niet allemaal even hard afkoelen, dus is het belangrijk om te weten wat je best waar legt.

 • Bovenste schappen en deur
  De minst gekoelde zone, hier hou je best drank, sauzen, confituur, resten van gekookte maaltijden en eieren.
 • Middelste schappen
  Hier hou je zuivel (melk, kaas, ...).
 • Onderste schappen
  Het koudste punt in de koelkast, een goede plaats voor verse waren als vlees en vis.
 • Lades
  Deze zijn vaak minder hard gekoeld en mooi geïsoleerd van de rest van de koelkast, perfect voor groenten en fruit.
 • Speciale lades
  Steeds meer koelkasten hebben speciale lades met een temperatuur en vochtigheid die verschillend is van de rest, wat ook een goede plaats voor vlees en vis is.

Wat steken we best niet in onze koelkast?

Behalve een aantal soorten groenten en fruit zijn er nog een aantal etenswaren die we soms in de koelkast bewaren, ook al horen die er eigenlijk niet thuis.

 • Brood en andere deegwaren
  Brood neemt snel geuren en vocht uit de omgeving op, waardoor het sneller bederft. Als je brood lang (tot 3 maanden) wil bewaren vries je het best in.
 • Honing
  Honing wordt snel aangetast door de koude. Een betere bewaarplaats is in de kast, in een goed gesloten luchtdichte pot.
 • Gezouten kaas
  De kaas is al bewerkt om langer mee te gaan, het in de koelkast bewaren droogt het alleen maar uit en verliest het zijn smaak.
 • Chocolade
  Door de koude kan chocolade zijn smaak verliezen, je bewaart dit best in een gesloten kast
 • Olie
  De koude laat olie condenseren en hard worden, waardoor de smaak en textuur verloren kan gaan.

Andere voorbeelden:
Augurken, bewaarmiddelen, koffie, kruiden, …

Als je koelkast niet meer werkt en je een nieuwe nodig hebt, raden we je aan om onze koelkastvergelijking en koopgids door te nemen om erachter te komen welke de beste van onze beoordelingen is. Check wel eerste of je toestel niet kan hersteld worden.

Vergelijk koelkasten