Nieuws

Hoe installeer je een koelkast?

25 juni 2022
man bezig met installatie van inbouw koelkast

Een correcte installatie van de frigo is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat hij goed werkt en niet te veel energie verbruikt. Het installeren van een koelkast varieert naargelang het om een vrijstaand model of een inbouw koelkast gaat. Hier zijn enkele tips om te bepalen waar je koelkast moet staan en hoe je de frigo eventueel moet inbouwen.

Het installeren van een koelkast is niet zo'n ingewikkelde taak, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten om de beste prestaties uit je koelkast te halen en het energieverbruik te verminderen. Het proces begint met het kiezen van de plaats waar je deze gaat neerzetten. 

Waar kan ik mijn koelkast het beste neerzetten?

De ideale locatie voor je koelkast is een schaduwrijke plek, zet de frigo dus niet in de volle zon, en uit de buurt van warmtebronnen zoals de oven, kookplaat of radiatoren. Ook een plaats waar lucht omheen kan circuleren: dit vergemakkelijkt de bediening, verlaagt het verbruik en maakt het mogelijk de deur volledig te openen. Als je de deur niet volledig kunt openen, zal het moeilijk zijn de planken en schuif te verwijderen wanneer je ze wilt schoonmaken. Bij sommige koelkasten kun je de openingsrichting van de deur kiezen, linksdraaiend of rechtsdraaiend, door de scharnieren en de handgreep aan de ene of de andere kant te monteren.

Als je een koelkast installeert in een ruimte zonder airconditioning, moet je rekening houden met het energielabel van het apparaat, dat verwijst naar het bereik van de omgevingstemperatuur waarin het apparaat het beste werkt. 

Installatie van een vrijstaande koelkast

Zodra je de ideale plaats hebt gekozen, hoeft je alleen nog maar deze stappen te volgen:

 • Maak het installatiegat vrij en zorg ervoor dat er een geaard stopcontact is om het aan te sluiten.

 • Zorg ervoor dat de kabel niet in de knoop raakt en laat ruimte aan de bovenkant, achterkant en zijkanten, zodat de koelkast de muur of de dichtstbijzijnde meubels niet raakt. Er moet ongeveer 5 of 10 cm ruimte zijn tussen de achterwand en de condensator (het rooster aan de achterkant van de koelkast), ongeveer 10 cm tot het plafond en ten minste 5 cm aan de zijkanten.

 • De koelkast waterpas stellen: om dit te doen, moet je de voorpoten gebruiken, die een schroef hebben waarmee je ze omhoog en omlaag kunt zetten. Het voorste gedeelte moet iets hoger zijn dan het achterste gedeelte, zodat de deur vanzelf sluit.

 • Hoe lang wachten om nieuwe koelkast aan te zetten? Wacht 24 uur voordat je hem opstart. Dit is belangrijk om de vloeistoffen in het toestel in evenwicht te houden.

 • Steek de stekker van de koelkast in het stopcontact en zet de thermostaten in de door de fabrikant aanbevolen stand.

Koelkasten vergelijken

Installatie van een inbouw koelkast

De installatie van een inbouw koelkast vergt meer tijd, een handleiding en meer aandacht, aangezien de koelkast in de kast moet worden geplaatst waarin hij zal worden ondergebracht. Je hebt geen speciaal gereedschap nodig, alleen maar een schroevendraaier en een waterpas. We leggen stap voor stap uit hoe het moet.

 • Allereerst, plaats de koelkast in de kast.

 • Steek de stekker van het apparaat in het stopcontact, want na de installatie is het niet meer mogelijk aan de achterkant van de koelkast te komen. Het is erg handig als je een schakelaar kunt bereiken waarmee je de stroom bij het stopcontact kunt uitschakelen, voor wanneer je de koelkast wilt ontdooien of schoonmaken. Zo niet, dan moet je de stroom uitschakelen via de stroomonderbreker op het elektrische paneel.

 • Zorg ervoor dat het netsnoer niet wordt afgekneld of dat er niet op wordt getrapt door het apparaat.

 • Zet de koelkast dichter bij de kast waar hij moet worden geïnstalleerd en houd de koelkast met de ene hand aan de achterkant van ene zijde vast en met de andere hand aan de tegenovergestelde voorkant. Je kunt ook iemand anders vragen je hierbij te helpen.

 • Zet tegelijkertijd de koelkast gedeeltelijk neer om wat gewicht te ontlasten en jezelf meer ruimte te geven om hem op te tillen.

 • Kantel de koelkast iets naar voren zonder je greep te verliezen.

 • Ondersteun de koelkast met één hand en zet hem waterpas door hem op te tillen.

 • Zodra de koelkast op zijn plaats staat, stel je de voor- en achterpoten waterpas met behulp van de waterpas en controleer je of de deur goed sluit.

Deuren installeren op een inbouw koelkast

 • Zet de kast waterpas vóór de installatie van de deuren. De hoeken moeten haaks zijn, in een hoek van 90°, zodat de kastdeur in alle vier de hoeken past.

 • Voor het afstellen van de scharnieren van de deur, zorg je ervoor dat zij het juiste openingsbereik hebben, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

 • Controleer het gewicht van het keukenkastdeurtje: als het zwaarder is dan aangegeven in de instructies van de fabrikant, kunnen de scharnieren beschadigd raken.

 • Installeer een vaste deur: de scharnieren van de koelkastdeur zitten vast aan de deur van het keukenkastje. De twee deuren vormen één geheel wanneer ze geopend worden.

 • Installatie van een schuifdeur: de deur van het toestel wordt met de deur van de koelkast verbonden door middel van een schuifrail. Bij het openen wordt de deur van de koelkast aangedreven door de rails die aan de kastdeur zijn bevestigd.

Vind de beste koelkast