Nieuws

Koelkast kapot? Repareren heeft weinig zin, koop een nieuwe!

04 mei 2022

Je koelkast verbruikt veel energie, omdat het constant stroom nodig heeft. Als je koelkast het begeeft, dan ben je beter af met een nieuwe die minder verbruikt. Toch kan je nu al je verbruik verminderen met enkele tips.

71% van de milieu-impact van je koelkast komt door het energieverbruik. Ter vergelijking: de productie en levering is verantwoordelijk voor 36% van de totale milieu-impact van je koelkast. Als je je toestel recycleert, dan kan je tot 10% van de milieu-impact verminderen. 

Daarom is het interessanter om een minder energieverslindend apparaat te kiezen, vooral voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Vind een energiezuinige koelkast

De Europese energielabels zijn onlangs aangepast geweest. Zo zijn de plusjes (+) die na de letter kwam, weggelaten en hebben ze plaats gemaakt voor de oorspronkelijke sortering van A tot G. 

Hoe kan je de energielabel lezen?

QR-code: kan je gemakkelijk scannen met een applicatie op je smartphone om zo alle informatie te lezen.
Labels: de labels van A tot G: van A het zuinigste, tot G het meest energieverslindend. Ze worden berekend door de energie-efficëntie-index (EEI), die rekening houdt met verschillende factoren zoals jaarlijks energieverbruik, volume van de koelkast, enzovoort.
Pictogrammen: tonen verschillende belangrijke factoren aan zoals het volume van de koelkast of het geluid in dB.

Als je koelkast nog steeds correct werkt, dan kan je deze tips gebruiken om het energieverbruik te verminderen en je koelkast een langere levensduur te geven.

Hoe deel je je koelkast beter in?

Wist je dat een goed geordende koelkast je energieverbruik kan doen verminderen? Door je voedingswaren goed te organiseren, ga je ze sneller terugvinden en vermijd je om de deur constant te openen en te sluiten. Volg deze instructies om je koelkast beter te ordenen.

Koelkasten bestaan uit verschillende compartimenten die niet allemaal koelen op dezelfde manier. Daarom is het belangrijk om te weten wat je waar moet plaatsen.

  • Bovenste schappen en deur: dit is de minst gekoelde zone, hier hou je best drank, sauzen, confituur, resten van gekookte maaltijden en eieren.
  • Middelste schappen: hier bewaar je best zuivel (melk, kaas, ...). 
  • Onderste schappen: het koudste punt in de koelkast, een goede plaats voor verse waren als vlees en vis.
  • Lades: deze zijn vaak minder gekoeld en minder goed geïsoleerd van de rest van de koelkast, perfect voor groenten en fruit.
  • Speciale lades: steeds meer koelkasten hebben speciale lades met een temperatuur en vochtigheid die verschillend is van de rest, wat ook een goede plaats is voor vlees en vis.

Wil je nog meer besparen op je energiefacturen? Vind al onze tips op onze Energy-Guide!

Naar de Energy-Guide