Dossier

Waar moet je op letten bij het kopen van een wijnkast?

24 februari 2022

Ben jij gepassioneerd door wijn? Met een speciale wijnkast kun je jouw flessen zorgvuldig opbergen en ze onder optimale condities bewaren. Zo kan je ze aan de meest gepaste temperatuur drinken. Niet alle wijnkasten nemen even veel plaats in, en als je op zoek bent naar een goede optie helpen wij je kiezen.

Verschillende soorten wijnkasten

Een wijnkast is een soort koelkast die specifiek gemaakt is voor het koelen van wijnflessen op de beste temperaturen. Het koelsysteem wordt gestuurd door een thermostaat waarop je zelf de koeltegraad kan instellen. Zo wordt je wijn het best bewaard en blijven alle aroma’s en andere kenmerken hetzelfde. 

Wijnkasten volgens temperatuur

Als je kijkt naar ‘temperatuurregeling’ zijn er 2 types wijnkasten

 • Opslagkasten: Dit systeem houdt de wijn op een vaste temperatuur via luchtstroming, waardoor de boven- en onderkant van de kast gelijk gekoeld zijn.
 • Wijnkasten met airco: Deze kunnen verschillende soorten wijn op de ideale drinktemperatuur houden omdat het verschillende koelzones heeft. Het baseert zich op het principe dat warme lucht stijgt. Een speciale verdamper versterkt dit effect waardoor de onderkant van dit soort apparaten gemiddeld 10 graden kouder is dan de bovenkant. Dit is goed toepasbaar voor witten wijnen.

Wijnkasten volgens technologie

Wijnkasten kunnen ook qua technologie verschillen. De twee meest voorkomende types zijn:

 • Thermo-elektrisch: Deze kasten maken weinig lawaai en trillingen maar je gebruikt het best niet in heel warme klimaten. Ze koelen tussen 12 en 18°C.
 • Compressie: Deze werken zoals een gewone koelkast, met een compressor en een gesloten systeem waarlangs de koeling stroomt. Ze zijn krachtiger en kunnen koelen tussen 4 en 20°C. Omdat ze een compressor hebben maken ze wel meer lawaai en trillen ze meer.

Wijnkasten volgens vorm

 • Gemonteerd aan de muur: Deze hebben ongeveer de grootte van een gewone koelkast, sommige met twee deuren. Dit type heeft meestal een compressor.
 • Tafelwijnkoelers: Hebben een kleine capaciteit en kunnen zowel thermo-elektrisch of met een compressor zijn.
 • Ingebouwd: Deze kunnen direct in een bepaalde ruimte geïntegreerd worden, maar het is belangrijk om genoeg ruimte te hebben voor een goede ventilatie.

Als je op zoek bent naar een traditionele koeler waar je van alles in kan bewaren, raden we je aan om onze vergelijker te raadplegen, waar je prijzen en testresultaten kan bekijken.

Kenmerken van wijnkasten

De flessen worden niet rechtopstaand maar liggend in de koeler geplaatst. Op die manier blijft de kurk in contact met de wijn en blijft die vochtig, gezwollen en elastisch. Zo verhinder je dat er lucht in je wijnfles komt en de wijn beschadigd geraakt. De wijn is ook beschermd tegen onaangename geuren door een koolstoffilter en sommige modellen hebben led-verlichting die beschermt tegen UV-straling. De compressor in wijnkasten is meestal gemaakt om zo weinig mogelijk te trillen zodat de wijn stabiel kan liggen. Daarnaast gaat er een alarm af wanneer de deur te lang openblijft. 

Op welke temperatuur bewaar je best je wijn?

De temperatuur waarbij je je wijn moet bewaren is tussen 10 en 14°C, maar de temperatuur bij het serveren ligt anders. Voor witte wijn is dat 8-10°C en voor rode 16-18°C. Verander naar de optimale serveertemperatuur een paar uur voor je de fles opent.

Wat is de beste wijnkast?

Om de beste wijnkast te kiezen die het meest geschikt is voor jou, moet je eerst op een aantal kenmerken letten.

 • Type: Wil je je koeler alleen gebruiken voor opslag of ook om de wijn op de juiste serveertemperatuur te brengen?
 • Locatie: Je zet je wijnkast best op een koele plaats, weg van zonlicht en andere toestellen. Zorg ook voor voldoende plaats.
 • Capaciteit: Wijnkasten kunnen enorm verschillen in grootte. Sommigen hebben slechts plaats voor 6 à 20 flessen, anderen voor honderden. Hou zeker ook rekening met de soort flessen die je wil bewaren.
 • Energieconsumptie: Niet alle wijnkasten zijn even zuinig. Bekijk zeker de energielabels. Deze lopen van A tot G, waarbij A het zuinigst is.

Voor- en nadelen

Veel wijnkasten kunnen goed werken, maar ze zijn niet perfect. Elke wijn is anders, en de omgeving waarin de flessen moeten zitten om volledig hetzelfde te blijven kan veeleisender zijn dan je wijnkast thuis aankan. Deze plaats je best ergens in een professionele wijnopslag.

Hoeveel kost een wijnkast?

Er bestaat veel variatie in capaciteit, materiaal, en technologie, … Dit beïnvloedt allemaal de prijs, die kan gaan van een paar honderd euro tot meer dan 2000 euro. 

Kies de beste wijnen

Ben jij een wijnliefhebber en vraag je je af wat je beste opties zijn? Bekijk dan zeker eens onze wijnvergelijker!

wijnen vergelijken