Waarom maakt mijn koelkast lawaai?

Een koelkast blijft 24 uur draaien en als je in de buurt slaapt, dan kan het lawaai ervan hinderlijk zijn. Sommige geluiden kunnen worden verminderd door je koelkast goed te onderhouden, maar andere zijn normale en onvermijdelijke werkingsgeluiden.
Welke geluiden zijn normaal?
Wees niet verbaasd als je een van deze geluiden hoort, want koelkasten zijn net een orkest:
- Klikken: wanneer de thermostaat de aan/uit-cyclus start, maakt hij gewoonlijk een klein geluid zoals een klik. Er is ook een kleine klik in apparaten met een ‘No Frost’-systeem wanneer de automatische ontdooicyclus start of eindigt.
- Kloppen: temperatuurveranderingen kunnen de wanden van je koelkast of je vriezer doen krimpen of uitzetten. Dit zorgt voor geluiden. Die zijn normaal en zouden de werking van je apparaat niet mogen beïnvloeden.
- Zoemende geluiden: de motor, de condensator (het koelingssysteem bij koelkasten) en de ventilatoren van de verdamper maken een zoemend geluid tijdens hun werking.
- Geborrel: wanneer de koelvloeistof in de leidingen circuleert, kan dit een borrelend geluid veroorzaken.
- Alarmen: Veel koelkasten hebben een alarmsysteem om aan te geven dat de deur open is of dat de temperatuur boven een bepaald niveau is gestegen. Als je een van deze alarmen hoort, zoek dan uit waarom en verhelp het. Als je de deur om de een of andere reden langere tijd moet openhouden en het alarm gaat af. Er bestaat een knop die het alarm kan uitschakelen. Als dat niet lukt, dan kan je even op de contactknop drukken. Deze knop wordt ook ingedrukt als de koelkastdeur gesloten is.
Hoe kan ik een lawaaierige koelkast stiller krijgen?
Hoewel je niet alle geluiden kunt elimineren, zijn er wel geluiden die je met een paar eenvoudige trucjes kunt doen verminderen.
Plaats het toestel niet tegen de muren: als de ruimte het toelaat, laat enkele centimeters afstand tussen het toestel en de muur. Doe dit voor zowel de zijkanten als aan de achterkant. Dit verbetert niet alleen de ventilatie en dus de prestaties van het toestel, maar voorkomt ook dat trillingen worden gehoord door contact met een ander oppervlak.
Zet de poten goed waterpas: zo zorg je ervoor dat de deur goed sluit en er geen extra trillingen ontstaan.
Zet de binnenplanken stevig vast en probeer ze netjes te houden: als de planken niet goed vastzitten, kunnen ze geluiden veroorzaken. Zorg ervoor dat het voedsel de wanden niet raakt en dan zeker de onderwand niet.
Houd de koelkast schoon: niet alleen voor de hygiëne, maar ook om lawaai te voorkomen. Vuil en stof stapelt zich op in de ventilator en zal deze meer doen ratelen.
Daardoor zal de compressor vaker opstarten en lawaai maken. Het kan ook zijn dat er iets achter de koelkast is gevallen. Wanneer het daarmee in aanraking komt, gaat de koelkast trillen en meer geluid produceren.
Moet je de koelkast vervangen?
Als het lawaai ondraaglijk is en je hebt gecontroleerd of je koelkast onherstelbaar stuk is, dan kunt je een nieuwe kopen. Raadpleeg de onze koelkastvergelijker waar je kan nagaan wat de beste combi, Amerikaanse en tweedeurs koelkasten zijn.
vind de juiste koelkast voor u
Weet je niet zeker welk type het beste voor jou is? De koopgids kan je helpen.
Ben op zoek naar een stillere koelkast? Om je een idee te geven: 40 decibel, een cijfer dat je op sommige koelkasten ziet, is het geluidsniveau van een rustig gesprek. 70 decibel is het geluid van een stofzuiger. Deze is aanzienlijk luider dan de stille omgeving van een bibliotheek (20 decibel).