Dossier

Slimme koelkast met Wi-Fi

24 februari 2022

Steeds meer koelkasten werken met Wi-Fi. Dit zorgt ervoor dat al onze geavanceerde huishoudtoestellen met elkaar verbonden zijn en op afstand bestuurbaar zijn. Maar met deze moderne extra’s komt wel een hoger prijskaartje. Is die technologie de meerprijs waard of koop je best een conventionele koelkast?

Wat doet een slimme koelkast?

Slimme koelkasten verbinden via Wi-Fi met het internet, waardoor je de koelkast via een app op je smartphone kan bedienen. Elk merk heeft zo zijn eigen app, maar de functies zijn veelal hetzelfde.  Ze hebben ook een scherm voor diverse doeleinden; een boodschappenlijstje, digitale post-its, muziek luisteren, video’s bekijken, …

De functies variëren dus van het bedienen van het apparaat, tot entertainment en algemene functies die helpen in het dagelijks leven. Hier lijsten we voor jou een paar van de meest voorkomende functies op.

Besturen op afstand

 • Temperatuurregeling: De temperatuur in de koelkast verhogen of verlagen.
 • Alarm: Je krijgt een melding wanneer de deur niet goed gesloten is.
 • Snelvriesfunctie starten of stoppen
 • Zelfdiagnose: Je koelkast test zichzelf en bij ernstige problemen stuurt het een rapport naar de technische dienst.

De koelkast helpt je met je boodschappen

 • Livebeelden: Sommige modellen hebben camera’s om beelden van de inhoud van je koelkast naar de app te verzenden. Dit kan handig zijn als je in de winkel staat en je niet meer weet wat je wel of niet meer in huis hebt..
 • Boodschappenlijstje: Je kan er een maken in de app en delen met anderen.
 • Automatisme: Je kan in sommige gevallen producten direct kopen of zelfs programmeren om iets op een bepaald tijdstip automatisch te bestellen.
 • Slimme recepten: Bij de modellen met een scherm kan je recepten opzoeken en how to-videos bekijken als hulpmiddel.

Organisatie en entertainment

Een slimme koelkast kan een vervanging zijn voor de klassieke post-its op de deur of een prikbord. Sommigen zijn zelfs bijna een tv op zich.

 • Kalender: Je kan deze delen met de hele familie om activiteiten beter te organiseren.
 • Geschreven en gesproken notities: Je moet zo niet meer elke keer zoeken naar pen en papier, je koelkast vind je altijd.
 • Fotoalbum: Je kan er al je favoriete foto’s bekijken.
 • Muziek: Je hebt een muziekspeler, en voor sommige modellen zelfs toegang tot spotify.

Is een slimme koelkast de moeite waard?

De technologie van slimme koelkasten kan wel nog wat verder uitgewerkt worden. Je ontvangt soms geen notificaties als de app niet actief is op je smartphone. Daarbij zijn je persoonlijke gegevens niet altijd even goed beschermd. De prijs van de slimme koelkasten ligt hoger dan die van de conventionele. Je internetgebruik ligt ook hoger.

Dus je maakt best zelf de afweging of het voor jou de moeite waard is en je de functies ook effectief wil gebruiken. Je huis automatiseren kan je leven comfortabeler maken en je veel tijd besparen. Als je een fan bent van de technologie is het een aanrader, maar het is zeker geen ‘must-have’ voor iedereen.