Dossier

De beste manier om je koelkast en vriezer te reinigen

25 september 2023

Om de koelkast schoon te houden, het elektriciteitsverbruik te verminderen en de bewaring van voeding te verbeteren, maak je best de koelkast regelmatig van binnen en van buiten schoon. Als het een model is met vriesfuncties of een vriesgedeelte, dan moet je dat natuurlijk ook schoon houden.

Het belang van goed onderhoud van je apparaten

Het is belangrijk om goed voor je koelkast en vriezer te zorgen. Goed onderhouden koelkasten en vriezers werken beter, bewaren voedsel beter, voorkomen storingen en verlagen het energieverbruik.

We zetten de belangrijkste stappen bij het schoonmaken van je koelkasten en vriezers op een rijtje.

Terug naar boven

Je combinatiekoelkast of -vriezer ontdooien

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen en vereist verschillende reinigingsprocedures. Ontdek hoe je je koelkast eenvoudig kunt schoonmaken, afhankelijk van het type apparaat.

Automatisch ontdooien met het "no frost" systeem

No frost betekent letterlijk "geen ijs". Dit is een antivriessysteem dat vaak wordt gebruikt in combikoelkasten, vooral die met een vriezer aan de onderkant. Wat doet het? Het voorkomt automatisch de vorming van ijs door droge lucht in het apparaat te laten circuleren. Het voordeel is dat je tijdens onderhoud de stekker niet uit het stopcontact hoeft te halen om het ijs handmatig te verwijderen. Het nadeel is dat het ruimte inneemt in de vriezer.

Een "statisch" apparaat ontdooien

Statische systemen worden vaak aangetroffen in koelkasten met een vriezer bovenaan. Om dit type apparaat te onderhouden, is het aan te raden om af en toe de stekker uit het stopcontact te halen, het leeg te maken en de ijskristallen te verwijderen.

Het "low frost" systeem

Dit is een variant van het systeem zonder vorst. Lage vorst voorkomt niet volledig de vorming van ijs in de vriezer, maar beperkt het wel. Dit betekent dat je de vriezer niet zo vaak hoeft schoon te maken als bij een ander model.

Terug naar boven

Zo reinig je je apparaten correct

Hoe maak je je koelkast grondig schoon?

Je koelkast schoonmaken is het makkelijkst als ze zo leeg mogelijk is. Verwijder alle schappen en accessoires. Zo kun je goed schrobben en alle hoekjes bereiken. Kleine planken en accessoires passen in de vaatwasser. Grotere kunnen in de gootsteen worden afgewassen.

Schrob de binnenkant van de koelkast grondig met een zachte doek. Verwijder vervolgens alle sporen van schoonmaakmiddel en vuil met een schone doek om onaangename geurtjes te voorkomen.

Gebruik een zelfgemaakte oplossing op basis van azijn om de binnenwanden schoon te maken. Baking soda gemengd met water werkt ook. Je kunt ook een specifiek schoonmaakproduct gebruiken. Een ontvetter zou bijvoorbeeld ideaal zijn voor de buitenkant van de koelkast. En vergeet niet de achterkant schoon te maken.

Door het type koelkast te identificeren, kun je een idee krijgen van hoe vaak je de koelkast moet schoonmaken.

Hoe maak je de diepvries schoon?

Het schoonmaken van het vriesgedeelte hangt af van het type apparaat dat je hebt en de manier waarop het koelt. Vergeet zeker de achterkant niet. Je zult merken dat sommige modellen vaker onderhouden moeten worden, terwijl aan anderen vrijwel geen werk aan is. Dit is iets waar je rekening mee moet houden als je een koelkast met diepvriezer wilt aankopen. Check onze vergelijker voor combikoelkasten. 

Als je de vriezer leegmaakt, leg je voedsel dan even in de koelkast zodat het niet ontdooit ondertussen.

Leg een handdoek of absorberende doek onder de vriezer. Dit kan eventueel ijs opvangen dat uit de vriezer komt. Er kunnen stukjes ijs achterblijven op de wanden van de vriezer, maar schraap ze er nooit af met een mes of scherp voorwerp: je zou je vriezer kunnen beschadigen.

Hetzelfde schoonmaakmiddel voor de binnenkant van de koelkast werkt hier ook goed. Maak de hele binnenkant van de vriezer en de lades schoon. Als je klaar bent, is het belangrijk om alles voorzichtig schoon te vegen, want eventuele resten van schoonmaakmiddelen kunnen geurtjes overbrengen op het voedsel.

Vergeet ook de achterkant van het apparaat niet. Terug naar boven

79 Topkwaliteit
Beste
koop
Koelkasten met diepvriezer onderaan
Referentieprijs  649,00
82 Topkwaliteit
Groene
Keuze
Koelkasten met diepvriezer onderaan
vanaf  929,00
79 Topkwaliteit
Beste
koop
Koelkasten met diepvriezer onderaan
Referentieprijs  699,00

Slechte geuren, voegen, afvoeren... Onderhoudsroutines om niet te vergeten

Er komt meer kijken bij het onderhouden van je apparaten dan alleen het schrobben van de binnenkant waar je voedsel wordt bewaard. Vergeet niet alle onderdelen van je apparaat te onderhouden:

  • Condenserspoel: dit is de buis die langs de achterkant van het apparaat loopt en waar het meeste stof en vuil zich ophoopt. Dit kan de goede werking van het apparaat verstoren. Soms is het nodig om de ontluchter aan de onderkant, bovenkant of achterkant van de koelkast te verwijderen. Hiervoor heb je meestal een schroevendraaier nodig. Om het stof te verwijderen, kun je een stofzuiger of een zachte borstel gebruiken om het vuil voorzichtig te verwijderen.
  • Deurrubbers: het schoonmaken van de deurrubbers voorkomt schade en zorgt ervoor dat de deur goed sluit. Dit helpt om dezelfde temperatuur te behouden en voedsel beter te bewaren. Gebruik een schuursponsje met afwasmiddel. Voor minder toegankelijke plekken kun je een tandenborstel gebruiken.
  • Deuren en buitenkant: maak de deuren, zijkanten en bovenkant schoon met een zelfgemaakte oplossing of een schoonmaakproduct.
  • De condensafvoer: hiermee kun je eventuele condensdruppels afvoeren die zich ophopen op de achterwand in het koelkastcompartiment. Als er water op gevoelige bewaarverpakkingen (bijv. papier) druppelt, kan dit vocht opnemen en de inhoud bederven.
  • Om onaangename geurtjes te voorkomen, kun je een stengel selderij of een kopje zuiveringszout in de koelkast zetten.

Als je klaar bent met schoonmaken en de koelkast weer op zijn plaats zet, vergeet dan niet om ongeveer 5 centimeter tussen de koelkast en de muur te laten, zodat de lucht goed kan circuleren.

Weet je niet zeker welk apparaat je moet kiezen? Onze koopwijzer toont alle soorten koelkasten, met of zonder vriesvak.

Terug naar boven