Dossier

Een zuinige koelkast kiezen

11 februari 2021

Hoeveel elektriciteit een koelkast verbruikt, lees je af van het energielabel. Vanaf november 2020 kon je het nieuwe, herziene label al bij sommige toestellen aantreffen. Op 1 maart 2021 werd het officieel van kracht.

Europa voert strijd tegen energieverslindende koelkasten, onder meer door de toekenning van energielabels op basis van alsmaar strengere normen. Fabrikanten hebben hun koelvriescombinaties in de loop der jaren energie-efficiënter gemaakt om een zo gunstig mogelijk energielabel te verkrijgen. Een goede zaak voor het milieu en voor je elektriciteitsrekening. Aangezien ze continu in werking zijn, zijn koelkasten immers bij de grootste energieverbruikers in het huishouden.

Nieuwe inschaling sinds maart 2021

Sinds juli 2012 was A+ de laagste energieklasse die was toegestaan voor koelkasten. Die met energieklasse A tot G mochten niet langer worden verkocht in Europese winkels. Aangezien de energievreters langzaam maar zeker uit de markt waren geduwd en de meeste toestellen zich in de categorieën A+, A++ en A+++ bevonden, heeft de EU besloten om de labels te herzien.

Het nieuwe energielabel werd ingevoerd op 1 november 2020 en is sinds 1 maart 2021 verplicht op nieuwe toestellen in de winkels. De schaal van A tot G keert terug, met opnieuw A als energiezuinigste klasse, maar de toestellen worden op basis van andere meetmethoden en strengere normen in energieklassen ingedeeld. Gevolg daarvan is dat je het nieuwe label niet kunt vergelijken met het oude. Een koelkast met energiescore A+++ zou nu door het strengere label een B of C kunnen worden. Omgekeerd kan het zijn dat een nieuwe B qua energie-efficiëntie beter scoort dan een A+++ van voorheen.