Nieuws

Een zuinige en stille koelkast? Gemakkelijk te vinden met ons “Eco & Efficiënt”-label

07 juni 2022

Een koelkast verbruikt heel wat energie tijdens haar levensduur. Het is dus belangrijk dat je kiest voor een zuinig exemplaar.

Een koelkast is een van de meest verbruikende toestellen die we in huis hebben. Daarnaast is het ook een toestel dat wel eens voor achtergrondlawaai kan zorgen. Een zuinig en stil toestel is dus absoluut een toegevoegde waarde. Deze toestellen zijn vanaf nu te herkennen aan ons label “Eco & Efficiënt”.

Op zoek naar laag verbruik

Uit onderzoek blijkt dat het verbruik van een koelkast zich vooral situeert tijdens de gebruiksfase: twee derde wordt verbruikt wanneer het toestel in onze keuken staat, slecht een derde tijdens de productie.

Een zuinig toestel heeft een zo goed mogelijk energielabel. Toestellen met een A-label scoren hier het best, maar die komen niet al te vaak voor. Maar ook sommige koelkasten met een B-, C- en D-label zijn nog vrij zuinig. De meeste koelkasten moeten het helaas nog doen met de labels E en F.

Verschillende toestellen scoren goed

Uit onze tests in het labo blijkt dat verschillende toestellen goed scoorden op het vlak van verbruik en ook nog eens weinig lawaai maakten. Dit achtergrondlawaai is een criterium dat we mee in rekening brengen. Een koelkast staat immers centraal in huis, zeker met de trend naar steeds meer open keukens.

Twee similaire modellen van Samsung doen het goed op beide vlakken: ze dragen een energielabel A en produceren ook weinig decibels. Binnen de toestellen met ons “Eco & Efficiënt”-label zijn ze voorlopig de enige met zo’n A-label, naast enkele koelkasten met een label C en D.

Hier lees je alles over onze labels. 

Ben je benieuwd welke toestellen we aanbevelen? Ontdek het in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer koelkasten