Koopgids

Koopgids koelkasten en diepvriezers

03 juni 2016
Buying Guide Koelen en vriezen

03 juni 2016

Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast, met of zonder diepvriezer, dan heb je een steeds uitgebreider en gevarieerder gamma om uit te kiezen. Belangrijk is dat je een model kiest dat voldoet aan jouw behoeften. Hoe? We overlopen de belangrijkste criteria. 

Welke functies zijn nuttig?

Een of twee thermostaten?

De temperatuur in een koelkast wordt geregeld door de thermostaat, die op zijn beurt de compressor aanstuurt. Het best presteren de toestellen waarbij de temperatuur van het koelgedeelte en van het vriesvak afzonderlijk kan worden geregeld. Hiervoor hebben beide compartimenten een eigen thermostaat nodig. Eéndeurskoelkasten en combi-top tweedeurskoelkasten hebben meestal slechts één thermostaat, bij de combi-bottom modellen heb je de keuze. Een toestel met één thermostaat heeft niet noodzakelijk ook twee compressoren. Ook met slechts een compressor kan de temperatuur afzonderlijk worden geregeld.

De temperatuur van een koelkast of diepvriezer kan ofwel mechanisch ofwel elektronisch worden ingesteld. Met een digitale temperatuurregeling kan je de gewenste temperatuur van koelkast of diepvriezer instellen en aflezen. Erg nuttig is een ingebouwde thermostaat voor koel- en vriesvak met een duidelijke weergave aan de buitenzijde en die eveneens langs de buitenzijde kan afgesteld worden.

Het is nuttig om de binnentemperatuur te regelen aan de hand van de optimale omstandigheden. Volg de instructies en controleer nu en dan of de temperatuur klopt door een thermometer in de koelkast te leggen.

Houd er rekening mee dat de warmte meestal aan de achterkant van de koelkast wordt uitgestoten, al kan het zijn dat bij bepaalde modellen ook aan de wanden warmte wordt afgegeven. De bedoeling daarvan is dat er geen condensatie optreedt ter hoogte van de scharnieren van de deur.

Speciale functies en zones

Een probleem bij zowel diepvriezers als in het diepvriesgedeelte van een koelkast is het ijslaagje dat zich na verloop van tijd aan de binnenzijde vormt. Dat beïnvloedt de prestaties van het toestel en bijgevolg ook het energieverbruik. Je moet je toestel dus ontdooien zodra er zich een ijslaagje vormt bij zogenaamde statische toestellen.  Om dit tegen te gaan, hebben bepaalde modellen de No Frost-technologie ingebouwd gekregen. Deze technologie voorkomt dat er zich een laag ijs vormt in je diepvriezer. De keerzijde van de medaille is dat het energieverbruik hierdoor hoger ligt. De Low Frost-technologie biedt mogelijk een compromis. De ijslaag vormt zich minder snel in een statisch toestel en toch verslindt het minder energie dan de No Frost-technologie omdat de circulerende lucht minder droog is.

Een andere extra functie heet, al naargelang het model en het merk, "Superfrost" of "Superfreeze". Dit houdt in dat de temperatuur van het vriesvak tijdelijk wordt verlaagd (tot onder -18° C) om (grote hoeveelheden) voeding snel te kunnen invriezen. Afhankelijk van het model moet deze functie tussen 0 en 24 uur op voorhand, volg hierbij de instructies, worden ingeschakeld. Sommige toestellen schakelen de functie nadien automatisch uit, maar sommige ook niet. Bij die laatste moet je dit dus zeker zelf doen, want deze snelvriesfunctie slorpt veel energie op. 

Meer en meer koelvriescombinaties zijn uitgerust met een "hybride" zone die uit twee compartimenten bestaat onderdaan de koelkast. In het ene compartiment kan je zelf de vochtigheidsgraad instellen om groenten te bewaren. Elke fabrikant heeft wel zijn eigen naam voor deze speciale vershoudzone: Biofresh, LongFresh, Chillersafe, Hydrofresh, Cool Select Zone ... In het andere compartiment waarin de temperatuur schommelt rond de 0° C kun je vlees of vis bewaren. 

Welke afmetingen en capaciteit?

De inhoud van een koelkast of diepvriezer wordt weergegeven in liters. Koop je toestel niet te groot, want dit verbruikt onnodig veel energie, maar ook niet te klein, want voedsel mag niet te dicht opeen liggen of tegen de wanden omdat er, voor een goede koeling, lucht tussen moet kunnen circuleren.

Vooraleer je naar de winkel gaat, moet je steeds goed opmeten hoe groot de beschikbare ruimte voor de koelkast is. Houd er ook rekening mee dat je steeds extra ruimte rond het toestel moet voorzien, waarin lucht kan circuleren. Dit garandeert de goede werking van het toestel. Sla er zeker de aanbevelingen van de fabrikant op na!

De invriescapaciteit van een diepvriezer wordt weergegeven in kilo's per 24 uur. Het is belangrijk dat deze capaciteit niet wordt overschreden.

Veiligheid en hygiëne

Als de stroom uitvalt, blijft de temperatuur in het vriesvak van een koelkast of in een diepvriezer nog een bepaalde tijd voldoende laag. In de handleiding vind je terug hoe lang dit duurt. Let erop dat je het vriesvak in de periode zonder stroom zeker niet opent, want dan verkort deze tijdspanne drastisch.

Sommige toestellen zijn uitgerust met een deuralarm, visueel of auditief, dat aangeeft wanneer de deur niet goed dicht is. Dit kan interessant zijn voor wie kinderen heeft.

Het deurrubber is een essentieel onderdeel van je koelkast. Het zorgt ervoor dat de inhoud goed van de buitenwereld wordt afgesloten. Is hij beschadigd, dan moet je hem (laten) vervangen. Of het rubber nog goed aansluit, kun je testen door er een blaadje papier tussen te steken en de deur dan te sluiten. Het blaadje zou dan niet meer mogen bewegen.

Energieverbruik

Ten slotte verbruikt een koelkast en/of diepvriezer heel wat energie. Een eerste vereiste om dat verbruik te beperken, is dat je een toestel op maat koopt, en geen toestel dat eigenlijk te groot is voor jou en/of je gezin. Vervolgens kun je kiezen tussen de verschillende energieklassen, gaande van A+ tot A+++.

Server Error