Koopgids

Koopgids koelkasten en diepvriezers

20 december 2019
Buying Guide Koelen en vriezen

Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast, met of zonder diepvriezer, dan heb je een steeds uitgebreider en gevarieerder gamma om uit te kiezen. Belangrijk is dat je een model kiest dat voldoet aan jouw behoeften. Hoe? We overlopen de belangrijkste criteria. 

Soorten koelkasten

Wij testen regelmatig de nieuwe toestellen. Daarbij focussen we op vrijstaande koelkasten met onderaan een vriezer, want die worden het meest verkocht op de Belgische markt. Neem dus zeker een kijkje in onze koopwijzer en ontdek welke recente modellen een aanrader zijn. Kies je voor een van onze Beste Kopen, dan spaar je vaak veel geld uit.

Welk koelkasttype zoek je?

Er zijn verschillende soorten koelkasten beschikbaar op de markt. Kies een model naar jouw noden, jouw gewoontes en de beschikbare plaats in jouw woning.

Koel-en vriescombinatie (tweedeurs)

De meeste gezinnen hebben een tweedeurskoelkast, waarbij koelkast en diepvriezer afzonderlijke compartimenten onder elkaar zijn.

  • Bij een combi-top-toestel bevindt het vriesgedeelte zich boven de koelkast, bij een combi-bottom eronder.
  • Combi-bottom-toestellen zijn het populairst in ons land, ze hebben meestal ook een groter vriesvak dan de combi-top, al verlies je een beetje ruimte doordat er lades in zitten, wat bij de combi-top niet het geval is.

De combi-bottom wordt het meest verkocht in België en daarom leggen we bij onze tests de nadruk op dit type. Bovendien vind je in onze dossiers ook testresultaten van andere modellen die goed vertegenwoordigd zijn op de markt.

Amerikaanse koelkast

Wie meer ruimte heeft, kan ook kiezen voor een zogenoemde "Amerikaanse koelkast": een model waarbij koelkast en diepvriezer naast elkaar staan, met elk een aparte deur (een "side-by-side" koelkast).

  • Al is er een verschil tussen de echte Amerikaanse side-by-side en de Europese. De eerste is doorgaans 178 cm hoog en in totaal 90 cm breed, met een smal vriesgedeelte aan de linkerkant (waarbij u soms ook nog eens ruimte verliest door de ijsblokjesmaker/waterverdeler).
  • De Europese variant bestaat uit twee aparte, gelijkwaardige delen van elk 60 cm breed. Zij staan naast elkaar als één geheel.

Het "French door" type combineert het combi-bottom-principe met dat van een Amerikaanse side-by-side-koelkast: bovenaan is er een koelcompartiment van zo’n 90 cm breed met twee openzwaaiende deuren, onderaan is er het vriesgedeelte met een of twee lades (of één frontpaneel waarachter dan twee lades zitten).

Inbouwmodel

Wil je dat je koelkast volledig opgaat in je keukeninterieur, dan moet je kiezen voor een inbouwmodel. Meestal wordt dan geopteerd voor een ééndeursmodel van 122 cm hoog, al kan ook een combi-bottom model van zo’n 178 cm of een kleiner model van 82 cm (onder het aanrecht) worden ingebouwd.

Tafelmodellen
Ten slotte zijn er nog de zogenoemde tafelmodellen, met een hoogte tot 90 cm. Die worden vaak gebruikt als tweede koelkast of voor op een studentenkot.
Aparte diepvriezer

Heb je ook dan nog onvoldoende koel- en vriesruimte? Koop dan een grote koelkast zonder vriesvak en een aparte vrieskast of -kist. Natuurlijk met als voorwaarde dat je over voldoende plaats beschikt. Als ue soep wilt invriezen of als je maar af en toe boodschappen wilt doen, dan zal een aparte vriezer zeker van pas komen.

Kast of kist? De twee hebben hun voor- en nadelen. Een vrieskist behoudt beter zijn temperatuur en verbruikt meestal minder dan een rechtopstaande vriezer. Maar die kasten zijn wel handiger met hun verschillende compartimenten waarover je de in te vriezen etenswaren kunt verdelen.


Afdrukken Versturen via e-mail
Community

Huishoudgerei

community

Gerelateerde discussies