Dossier

Inbouwmodellen

19 november 2015
Inbouwmodellen

19 november 2015

Toestellen die volledig ingebouwd zijn, doen je keuken er mooi als één geheel uitzien. Maar de modellen presteren niet allemaal even goed.

Om de ruimte in je keuken optimaal te benutten en ze als één harmonieus geheel te laten ogen, is een in te bouwen koel-vriescombinatie ideaal. Maar in het algemeen vallen de testresultaten wat tegen.  Vooral de prestaties en het gebruiksgemak laten hier en daar te wensen over.

Koelcapaciteit

De belangrijkste vereiste voor een koel-vriescombi is natuurlijk dat ze zo goed mogelijk haar basisfunctie vervult: koelen.

Hoe goed de koel- en vriesfunctie bij deze modellen werkt, hebben we getest door realistische omstandigheden na te bootsen. Als je bijvoorbeeld na het winkelen je inkopen in de koelkast of het vriesvak stopt, hoe lang duurt het dan eer ze de juiste temperatuur hebben? En stijgt de temperatuur van de reeds aanwezige voedingsmiddelen hierdoor niet te veel? Dat hebben we nauwkeurig gemeten, en het blijkt dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de modellen.

Invriescapaciteit

Wat de invriescapaciteit betreft, lopen de resultaten nog sterker uiteen. Bij onze test gaan we na hoeveel kilogram voedsel de toestellen in 24 uur tijd kunnen invriezen tot -18°C, zonder dat de temperatuur van de reeds aanwezige producten boven -15°C uitstijgt. Als het toestel te traag invriest, neemt de kwaliteit van het voedsel immers af en ontstaan er ijskristallen.

Thermostaten

In het algemeen stellen we vast dat koel-vriescombinaties met twee thermostaten (één voor elk compartiment) in staat zijn om grotere hoeveelheden voedsel in te vriezen dan de modellen met één enkele thermostaat.