Dossier

Een zuinige koelkast kiezen

06 november 2020

Hoeveel elektriciteit een koelkast verbruikt, lees je af van het energielabel. Vanaf november 2020 kun je het nieuwe, herziene label al bij sommige toestellen aantreffen. Op 1 maart 2021 wordt het officieel van kracht en vervalt het huidige label.

Europa voert strijd tegen energieverslindende koelkasten, onder meer door de toekenning van energielabels op basis van alsmaar strengere normen. Fabrikanten hebben hun koelvriescombinaties in de loop der jaren energie-efficiënter gemaakt om een zo gunstig mogelijk energielabel te verkrijgen. Een goede zaak voor het milieu en voor je elektriciteitsrekening. Aangezien ze continu in werking zijn, zijn koelkasten immers bij de grootste energieverbruikers in het huishouden.

Sinds juli 2012 is A+ de laagste energieklasse die is toegestaan voor deze toestellen. Die met energieklasse A tot G mogen niet langer worden verkocht in Europese winkels. In 2014 werden de voorwaarden om een A+-label te krijgen verstrengd. Voordien was voor dat label een energierendementsindex (EEI) nodig kleiner dan 44, sinds 2014 moet hij lager zijn dan 42. Dat betekende een verstrenging van 5 %.

Nieuwe inschaling vanaf maart 2021

Aangezien de energievreters langzaam maar zeker uit de markt zijn geduwd en de meeste toestellen zich tegenwoordig in de categorieën A+, A++ en A+++ bevinden, heeft de EU besloten om de labels te herzien. Men stapt af van de plusjes en werkt voortaan met een schaal van A tot en met G. De kleurencode van groen tot donkerrood blijft wel behouden. De A-klasse zal in het begin weinig of geen toestellen bevatten om te anticiperen op toekomstige modellen die nóg energie-efficiënter zullen zijn.