Dossier

Waar moet je op letten bij het kopen van een Amerikaanse koelkast?

08 juli 2016
Amerikaanse koelkasten

Zogenoemde Amerikaanse koelkasten vallen op door hun indeling, afmetingen én door de water- en ijsverdeler. Het verbruik ligt echter een stuk hoger dan bij de "normale" koel-vriescombinaties.

Een Amerikaanse koelkast – die daarom niet noodzakelijk in de VS moeten worden geproduceerd – verschilt op verschillende vlakken van een klassieke koel-vriescombinatie.

Voor alle testresultaten van de reguliere koel-vriescombinaties kun je terecht in onze koopwijzer koelkasten.

Naar de koopwijzer

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een Amerikaanse koelkast?

Amerikaanse koelkasten hebben een ander formaat en een andere indeling dan gewone koelkasten. Bij een klassieke koel-vriescombinatie staan het vries- en het koelgedeelte boven elkaar, wat dit tot een hoog, smal toestel maakt.

Bij een Amerikaanse koelkast staan de compartimenten dan weer naast elkaar: de vriezer links, de koelkast rechts, elk met een eigen deur. Dat levert ze de naam "side-by-side" op.

Het verkoopargument dat de doorslag moet geven is echter de automatische verdeler van ijsblokjes, gemalen ijs en gekoeld water, die in de deur van de vriezer is ingebouwd. Bij de toestellen die die verdeler niet hebben, moet je een bakje voor ijsblokjes vullen met water. Water kan op twee manieren worden aangevoerd: ofwel moet je het toestel aansluiten op de waterleiding, ofwel moet je een ingebouwd waterreservoir bijvullen.

Hoeveel kost een Amerikaanse koelkast?

Amerikaanse koel-vriescombinaties zijn niet goedkoop: hun prijs kan variëren van ongeveer € 1000 tot zelfs € 4000. Al moet daarbij worden gezegd dat het goedkopere segment kwalitatief niet echt goed scoort. De problemen die voorkomen hebben vooral te maken met een onvoldoende stabiele temperatuur in het vriesgedeelte. Bij een lage omgevingstemperatuur loopt die al te veel op, en deze toestellen slagen er ook vaak niet in om voeding snel op een koele temperatuur te brengen.

Hoe zuinig is een Amerikaanse koelkast?

Het verbruik van een Amerikaanse koelkast ligt gemiddeld 33 % hoger dan dat van een gewone koel-vriescombinatie. Deze toestellen hebben daarom maximaal A++, maar meestal A+, als energielabel. Naar een model met A+++ zul je tevergeefs zoeken.

Weinig reserve bij stroompanne

Ook indien het toestel even geen elektriciteit krijgt, bijvoorbeeld bij een stroompanne, loopt de temperatuur te snel op. Bij een goed geïsoleerd toestel blijft die temperatuur 24 uur lang tussen -18° C en -9° C, bij de Amerikaanse koelkasten is dit maximaal 13 uur, en soms slechts 4 uur! Dat komt door de aanwezigheid van de ijsverdeler, waarlangs de koude kan ontsnappen. Ook de thermostaatregeling laat soms te wensen over; de aanbevolen thermostaatstand resulteert niet altijd in de gewenste temperatuur.