Dossier

A+ is minimum voor koelkasten en diepvriezers

01 oktober 2019
A+ is minimum voor koelkasten en diepvriezers

Sinds 2012 mogen er in de Europese winkels geen nieuw verschenen toestellen meer worden verkocht die een energielabel A of lager hebben.

Europa voert strijd tegen energieverslindende koelkasten. Sinds midden 2012 mogen er geen nieuwe toestellen meer worden verkocht die geen A+, A++ of A+++ label hebben. Dit is een goede zaak voor het milieu en voor je elektriciteitsrekening. Aangezien ze continu in werking zijn, zijn koelkasten immers een van de grootste energieverbruikers in het huishouden.

Bijna alle Beste Kopen met A++ label

Op 1 juli 2010, werd al een forse stap gezet naar energiezuinigere koelkasten, toen de toestellen met energieklasse B werden verboden. Sinds juli 2012 is A+ de laagste energieklasse die is toegestaan voor deze toestellen. Die met energieklasse A tot G mogen niet langer worden verkocht in Europese winkels. 

De vereisten van de richtlijn van 2012 ging over in een bijkomende daling van het energieverbruik in 2014. Hiervoor werd niet opnieuw een energieklasse verboden, maar werden de voorwaarden om een A+-label te krijgen verstrengd. Voordien was voor dat label een energierendementsindex (EEI) nodig die kleiner is dan 44, sinds 2014 moet hij lager zijn dan 42. Dit betekende een verstrenging van 5 %. 

De Europese Commissie werkt intussen aan een herziening van de energielabels in de loop van 2020, zodat de toestellen die op de markt worden gebracht steeds energiezuiniger worden.

Zuiniger, ook duurder?

Test Aankoop breekt al geruime tijd een lans voor huishoudtoestellen die minder verbruiken. Het is niet alleen goed voor het milieu, ook jouw portemonnee vaart er wel bij. Tenzij deze energiezuinige toestellen ook meteen duurder worden natuurlijk. We houden dan ook voortdurend in de gaten wat het meest interessante toestel is door rekening te houden met de aankoopprijs en de verbruikskosten. 

Hoe dan ook kan het interessant zijn om te investeren in een koelkast met een laag energieverbruik. Zo anticipeer je, gezien de levensduur van zo'n 15 jaar, op de mogelijke  prijsstijgingen op het vlak van energie in de toekomst. De meerprijs die je betaalt bij aankoop voor zo'n zuinig toestel wordt relatief snel goedgemaakt door de daling in je energiefactuur.

Hoeveel kun je besparen?

Het bedrag dat je met een nieuwe koelkast kunt uitsparen, hangt af van de grootte van het toestel en van de opties. Wij hebben de gebruikskosten voor verschillende types van koelkasten, op basis van het maximale elektriciteitsverbruik (volgens de normen). Kies je voor een beter energielabel, dan zal je elektriciteitsfactuur automatisch een stuk dalen.

Vergelijk 

Ben je op zoek naar een nieuwe, zuinigere koel-vriescombinatie? Ga dan zeker even naar onze koopwijzer.

Daarin vind je voor de meest recente toestellen de resultaten van onze tests en de prijzen. We berekenen voor jou ook de jaarlijkse kosten, zo kun je model per model vergelijken wat het meest interessant is voor jou.

Naar de koopwijzer

Community

Huishoudgerei

community

Gerelateerde discussies