Dossier

A+ is minimum voor koelkasten en diepvriezers

08 juli 2016
A+ is minimum voor koelkasten en diepvriezers

08 juli 2016

Sinds 1 juli 2012 mogen er in de Europese winkels geen nieuw verschenen toestellen meer worden verkocht die een energielabel A of lager hebben.

Europa voert strijd tegen energieverslindende koelkasten. Sinds midden 2012 mogen er geen nieuwe toestellen meer worden verkocht die geen A+, A++ of A+++ label hebben. Dit is een goede zaak voor het milieu en voor je elektriciteitsrekening. Koelkasten zijn immers een van de grootste energieverbruikers in het huishouden.

Bijna alle Beste Kopen met A++ label

Op 1 juli 2010, werd al een forse stap gezet naar energiezuinigere koelkasten, toen de toestellen met energieklasse B werden verboden. Sinds 1 juli 2012 is A+ de laagste energieklasse die is toegestaan op een koelkast of een diepvriezer. De toestellen met energieklasse A tot G mogen niet langer worden verkocht in Europese winkels. 

De richtlijn van 2012 betekende niet het eindpunt. In 2014 is het verbruik immers nog eens gedaald. Dan werd niet opnieuw een energieklasse verboden, maar werden de voorwaarden om een A+-label te krijgen, verstrengd. Voordien was voor dat label een energierendementsindex (EEI) nodig die kleiner is dan 44, sinds 2014 moet hij lager zijn dan 42. Dit betekende een verstrenging van 5 %. 

Zuiniger, ook duurder?

Test Aankoop breekt al geruime tijd een lans voor huishoudtoestellen die minder verbruiken. Het is niet alleen goed voor het milieu, ook jouw portemonnee vaart er wel bij. Tenzij deze zuinige toestellen ook meteen duurder worden natuurlijk. We kijken er dan ook op toe wat het meest interessante toestel is door rekening te houden met de aankoopprijs en de verbruikskosten. 

Hoe dan ook wordt de meerprijs voor een zuiniger toestel niet altijd even snel gecompenseerd door het lagere verbruik. Soms heeft de koelkast daar haar volledige levensduur voor nodig, en koop je het zuinigere toestel dus vooral om het milieu te sparen (wat natuurlijk ook een goede reden is). Gezien de lange levensduur van koelkasten kan het interessant zijn om te anticiperen op stijgende energieprijzen en reeds te investeren in een toestel met een lager verbruik. Helaas kunnen we niet voorspellen hoe deze prijzen zullen evolueren. 

Vergelijk met de koopwijzer

Ben je op zoek naar een nieuwe, zuinigere koel-vriescombinatie? Ga dan zeker even naar onze koopwijzer

Daarin vind je voor de meest recente toestellen de resultaten van onze tests en de prijzen. We berekenen voor jou ook de jaarlijkse kosten, zo kun je model per model vergelijken wat het meest interessant is voor jou.