Koopgids

Hoe kies je een kookrobot?

28 februari 2023
kookrobot thermomix

Een keukenrobot met kookfunctie belooft je te helpen om de meest complexe bereidingen klaar te maken. Is een kookrobot een goede keuze voor jou? Wij helpen je kiezen. 

Wat kan een kookrobot?

Een kookrobot kan grotendeels hetzelfde als een klassieke keukenrobot. Een keukenrobot met kookfunctie combineert de functies van een foodprocessor en een patisserierobot, en kan de bereiding ook meteen koken. Het toestel is over het algemeen uitgerust met een hakmes, een klopper, een menger en in de meest gevallen ook met een stoommandje. 

Dit kun je allemaal doen met een kookrobot:

  • Kloppen en kneden
  • Mixen en mengen
  • Hakken
  • (Meestal) fijnsnijden en raspen
  • Koken en sudderen
  • Stomen
  • (Soms) yoghurt maken

Let wel: de functies verschillen per kookrobot. Er zijn verschillende toestellen op markt met allerlei accessoires en tegen verschillende prijzen. Denk vóór de aankoop dus goed na waarvoor je het toestel wil gebruiken.

De meeste kookrobotten hebben een geïntegreerde weegschaal. Kijk goed na of ze hiermee uitgerust zijn want dit is echt een zeer handige functie. Zo´n ingebouwde weegschaal weegt de ingrediënten in de mengkom, wat extra afwas vermijdt. 

Verbinden met bluetooth en wifi

Sommige kookrobotten hebben wifi- of bluetoothverbinding. Hiermee kun je recepten op je toestel downloaden, die je vervolgens stap voor stap helpen om het recept te bereiden. Hiermee wordt bijvoorbeeld automatisch de juiste tijd, temperatuur en snelheid ingesteld tijdens het koken. 

Bij een aantal modellen heb je gratis toegang tot alle recepten. Bij Thermomix ben je echter verplicht om een betalend abonnement te nemen als je ten volle van het toestel wil genieten. 

Het is soms ook mogelijk om een aparte weegschaal via Bluetooth met je kookrobot te verbinden. 

Vergelijk keukenrobots

Wat is het verschil tussen een keukenrobot, foodprocessor en kookrobot?

Kookrobots zijn all-in-one toestellen waarmee je relatief gemakkelijk verschillende gerechten klaar kan maken zoals stoofpotjes, soepen, risotto ’s, enzovoort. Het is ook uitermate geschikt om groentjes en vis mee te stomen. Het is een zeer veelzijdig apparaat en kan in principe je klassieke keukenrobot vervangen. De kookrobot is vaak eerder bedoeld voor amateurkoks of professionals, wat maakt dat ze ook vaak een pak meer kosten dan "gewone" keukenrobots.

Zowel de klassieke keukenrobot, foodprocessor als kookrobot kunnen allemaal opkloppen, beslag of sauzen maken. Maar er zijn best ook wat verschillen, bekijk ze hieronder in onze interactieve tool: 

Wat kan een keukenrobot, foodpreccor en kookrobot?