Nieuws

Thermomix TM6: meer functies dan zijn voorganger

08 juli 2019

De nieuwe keukenrobot van Thermomix beschikt over nog meer functies en accessoires dan zijn voorganger TM5. Uit onze test blijkt dat hij beter is om te kloppen en te mengen maar op het vlak van hakken en slow cooking stelt hij een beetje teleur.

Tussen het model Thermomix TM31 en de lancering van de Bimby TM5 zat een periode van tien jaar. Deze keer heeft Vorwerk minder dan vijf jaar gewacht om een nieuw toestel op de markt te brengen. De Thermomix TM6 is uitgerust met functies die we ook bij andere modellen op de markt zien.

We hebben het nieuwe toestel met het vorige model vergeleken en kwamen tot de vaststelling dat de TM5 niet veel onderdoet voor de TM6:

  • Eiwit opkloppen gaat beter dan met de Thermomix TM5 maar we kunnen dit toestel op dat vlak moeilijk de beste leerling van de klas noemen. De Thermomix TM6 is wel opmerkelijk beter om room op te kloppen. Algemeen genomen kunnen we zeggen dat dit toestel beter klopt en mengt, want met ons recept maakten we er een lekkere mayonaise mee.
  • Op het vlak van garen, onder meer garen met stoom, zijn er haast geen verschillen tussen beide toestellen;
  • Het hakken van kruiden en uien is niet bepaald het sterkste punt van dit nieuwe toestel. De Thermomix TM5 is vooral beter geschikt om kruiden te hakken;
  • De TM6 is eenvoudiger in elkaar te zetten en schoon te maken dan de TM5.

 

Nieuwe functies van TM6

De nieuwe Thermomix TM6 heeft een ingebouwd wifisysteem, een groter en veelzijdiger scherm en een weegschaal die tot op de gram nauwkeurig kan wegen (bij de TM5 was dat nog per vijf gram).

Er zijn ook een aantal nieuwe functies: slow cooking, vacuümgaren, karameliseren en fermenteren van yoghurt en kaas. We hebben die nieuwe functies uiteraard getest. Voor slow cooking en vacuümgaren moesten we het zonder recepten of handleiding doen. We deden daarom beroep op de vakkennis en ervaring van specialisten die ons typische recepten gaven voor deze manieren van koken.

De functie slow cooking testten we door rundvlees met aardappels, uien en selder klaar te maken. We hebben hetzelfde gerecht 6 minuten op 98 °C laten garen en 7 uur en 54 minuten op 37 °C om de resultaten te vergelijken. Het vlees en de groenten waren slecht gegaard met een zeer waterige jus die er verre van smakelijk uitzag. 

Om de functie vacuümgaren te testen, lieten we twee zalmfilets 30 minuten lang op 52 °C garen. Zonder voorverwarmen was de zalm nog rauw, niet echt om blij van te worden. Met voorverwarmen was de zalm na 36 en een halve minuut wel mooi gegaard.

Karamel maakten we volgens het recept van Thermomix. Het resultaat was erg goed en bovendien waren de schoonmaakinstructies bijzonder handig. Zodra het karameliseringsprogramma afgerond is, kun je de kom automatisch laten reinigen (1 liter water en 30 ml azijn). Het reinigingsprogramma duurt zes en een halve minuut en zorgt ervoor dat de aangebrande resten aan de onderkant van de kom eenvoudig verwijderd kunnen worden, zonder dat je moet wrijven of een schuurmiddel moet gebruiken.

Het merk vermeldt dat je met de Thermomix TM6 op hoge temperatuur kunt bakken, tot 160 °C, maar het is niet mogelijk om de thermostaat op deze temperatuur in te stellen. Liefhebbers van frietjes zullen hun favoriete gerecht dus op de traditionele manier moeten blijven bereiden.

Accessoires en receptenboekje

De mengkom verschilt van de gebruikelijke kom maar heeft nog steeds een inhoud van 2,2 liter. Het toestel heeft ook enkele nieuwe accessoires zoals een antispatdeksel. De TM6 zou volgens de fabrikant stiller zijn dan de voorgaande modellen maar we stelden vast dat hij zelfs meer lawaai maakte dan de TM5.

En om je het leven in de keuken nog wat eenvoudiger te maken, is het toestel ook uitgerust met een automatische reinigingsfunctie.

Voor de Thermomix TM6 betaal je 1 269 euro, inclusief btw. Hij is nog niet meteen verkrijgbaar, maar kan wel al in pre-order worden besteld. Het toestel wordt verkocht met een receptenboekje ‘Mijn dagelijkse keuken’ en de volgende accessoires: een mengkom, deksel voor de mengkom, mes, maatbeker, spatel, klopper, kookmandje, Varoma en antispatdeksel. 
 

Op zoek naar een geschikte keukenrobot?

Ben je niet overtuigd dat de Thermomix TM6 een interessante keuze voor jou is of wil je gewoon graag weten wat er nog op de markt is? Dankzij onze koopwijzer keukenrobots kun je tientallen modellen van verschillende merken met elkaar vergelijken en een beredeneerde keuze maken!

Ga naar de koopwijzer keukenrobots