Nieuws

Keukenrobots met kookfunctie: handig maar duur

20 januari 2015
Keukenrobots met kookfunctie: handig maar duur

Het lijkt aanlokkelijk: u stopt de gewassen en gesneden ingrediënten gewoon in de machine en in een handomdraai is uw bereiding klaar. Maar lukt dat altijd zo goed? Wij hebben drie keukenrobots met kookfunctie getest.

Inleiding

Onze experts testen geregeld diverse keukentoestellen.

Bekijk ook andere testresultaten:


Door hun grootte en vormgeving lijken keukenrobots met een kookfunctie meer op een semi-professionele keukenmachine dan op een simpele mixer. Ze doen alles wat een multifunctionele keukenmachine doet (hakken, kloppen, mengen enz.) en zijn daarenboven voorzien van een inductiekooksysteem. Daar moet u wel wat voor over hebben: € 700 voor de Moulinex, € 1 100 voor de Thermomix en € 1 350 voor de Kenwood. U gaat dus beter niet over één nacht ijs. Dit is wat onze experts ervan vinden.

Kunnen ze echt koken?

We hebben alle functies van deze keukenrobots in het labo uitgetest en beoordeelden de duur van de taken, de consistentie, gelijkmatigheid en fijnheid van het resultaat enz. Daarnaast hebben we ook enkele recepten bereid uit het meegeleverde receptenboek, zoals rijstpap, “île flottante”, “rundvlees Stroganoff”, soep en zalm met gestoomde groenten.

Die bereidingen waren geslaagd, maar mayonaise of slagroom maken lukte toch niet bij alle toestellen even goed. Gemixte groentepuree voor baby’s bevat soms toch nog stukjes. Ook peterselie hakken, wortels raspen en ijs malen doen ze niet allemaal even goed.

Eventueel handig

Als u graag kookt, kan zo’n keukenmachine u heel wat tijd besparen. Niet omdat ze sneller werkt, want uit onze tests blijkt dan een bereiding lang kan duren (bv. tot 45 min. om groentesoep te maken). Maar terwijl de machine aan het werk is, kunt u wel wat anders doen. Bent u bijvoorbeeld een liefhebber van risotto of sauzen waarin u moet blijven roeren, dan kan dat heel handig zijn.


Nog een voordeel is dan deze alles-in-één-machines verschillende keukenapparaten overbodig maken (een hakker, mixer, stoomkoker, blender enz.). Dat is een voordeel als u een krappe keuken hebt en nog niet helemaal bent uitgerust. Als u echter al een keukenrobot met handige functies hebt of als uw kasten en werkblad al vol staan met verschillende keukentoestellen, is zo’n dure aankoop niet echt nodig.


Handig is voorts de meegeleverde elektronische sleutel waarin elk gerecht stap voor stap wordt uitgelegd. Dat kan goed van pas komen als u niet zo vaak kookt en een duwtje in de rug kunt gebruiken.