Nieuws

Bedroevende score voor keukenmachine van KitchenAid

16 januari 2018

Ben jij een echte keukenprins(es)? Dan kan een keukenmachine met kookfunctie misschien een handig extraatje zijn in jouw keuken. Wij namen zeven exemplaren uitvoerig onder de loep, maar moesten bij één ervan – die van KitchenAid – de test vroegtijdig staken. 

Ben je op zoek naar een keukenhulpje, dan opteer je maar beter niet voor de KitchenAid Cook Processor 5KCF0104ECA/5. Dit - nochtans prijzige - model stelde erg teleur tijdens onze duurzaamheidstest. Na de eerste zes minuten kregen we al de melding “motor overloaded”.

We deden nadien nog verscheidene pogingen die telkens vroegtijdig werden afgebroken door het toestel zelf. Op het moment dat er rook uit de motor van het toestel begon te komen, staakten we onze pogingen ... De duurzaamheidstest kon dus niet volledig worden voltooid. 

Ook grote merken kunnen falen

Hieruit blijkt eens te meer dat je maar beter niet vastroest aan gekende merken, zoals we ook in "Ook grote merken niet onfeilbaar" (Test Aankoop 623 van oktober 2017) te kennen gaven. In dat onderzoek ging het enkel over hightech, maar de conclusies gelden dus eveneens voor andere producten.

Ben je op zoek naar een keukenrobot (of een ander toestel), kies dan niet voor het eerste het beste toestel, louter vanwege het merk. Anders bestaat de kans dat het niet aan je verwachtingen voldoet. Sla er daarom, vooraleer je tot een aankoop overgaat, onze koopwijzers even op na. 

Enkel voor de kookliefhebber

Zeker wanneer je de aankoop van een dure keukenmachine met kookfunctie overweegt, klik je maar beter even door naar onze koopwijzer keukenrobots. De exacte mogelijkheden van de modellen die wij onder de lopen namen en vooral hoe goed ze in elk taakje zijn, verschillen zeer sterk van toestel tot toestel. Zo is onze Beste van de Test uitstekend voor warme en koude bereidingen, terwijl onze Beste Koop dan weer uitblinkt bij gestoomde gerechten.

Stel je echter zeker de vraag of je zo’n keukenmachine wel écht nodig hebt. De meeste keukenmachines met kookfunctie doen eigenlijk alles wat een keukenrobot (al dan niet met accessoires) ook kan, maar zijn ook voorzien van een kookplaat.

Een doorsneeconsument heeft echter ruim voldoende aan een fornuis om op te koken en enkele basistoestellen zoals een mixer met hakker, een blender en/of keukenrobot. Koop je een degelijk exemplaar van al deze toestellen apart, dan kom je met een budget van € 250 zeker toe. Voor een keukenmachine met kookfunctie mag je gemiddeld op het drie tot viervoud rekenen ... 

Kies de keukenrobot die bij jou past