Nieuws

Heteluchtfriteuses: het gaat de goede kant op

24 november 2014
Friteuse

Wie kiest voor een heteluchtfriteuse kiest voor friet met zo weinig mogelijk vet. Uit onze test van twee recente modellen blijkt dat u daar wel een paar offers voor moet brengen. Een heteluchtfriteuse is duurder, de baktijd is langer en de frietsmaak is niet helemaal dezelfde.

Inleiding

Bent u meer geïnteresseerd in klassieke friteuses die met olie bakken?
  • Vind de volledige resultaten van onze uitgebreide test van klassieke friteuses in onze koopwijzer

Wij testten twee heteluchtfriteuses: Philips HD9240/90 en Seb FZ2000 actifry Mini. Volgens onze eerste indrukken scoren beide modellen goed op het vlak van knapperigheid, textuur en kleur van de gebakken friet. Dat is beter dan sommige klassieke toestellen met frietolie. In tegenstelling tot de klassieke frieteuses creëren heteluchtmodellen geen geurhinder. 

Een ander pluspunt is dat het zuinige energieverbruikers zijn. Beide toestellen behaalden bij de hoogste scores voor onderhoud en bediening. Ze doen het echter minder goed wat betreft geluidslast en hun prijskaartje ligt gevoelig hoger. Hou ook rekening met langere baktijden.

En de smaak? Die voldoet, maar al onze testers verkozen toch de smaak van in olie gebakken friet. Tegelijkertijd is dit wel een grote verbetering tegenover de heteluchtfriteuses die we in 2011 testten. Toen kon de smaak ons absoluut niet bekoren.

Naast friet bakken, kunt u met de beide heteluchtfriteuses voedsel grillen, bakken, roosteren en opwarmen. Ook dat is een verschil met klassieke friteuses waarmee u enkel friet kunt bakken. Let wel, deze bijkomende functies hebben we zelf niet getest omdat onze test enkel draaide rond friet bakken.