Nieuws

Herbruikbare koffiecapsules: een goed idee, of toch niet?

20 december 2019

Vanuit een milieubewustzijn heeft een aantal fabrikanten herbruikbare koffiecapsules ontwikkeld, ter vervanging van de klassieke wegwerpcapsules. Een goed idee, zou je zeggen. Toch raden onze experts ze na hun tests af.

De markt van koffietoestellen is de voorbije jaren overspoeld door machines met capsules. Ruim 250 000 Belgische gezinnen hebben het afgelopen jaar zo'n toestel aangeschaft. Een cijfer dat blijft stijgen... En bovendien zijn ze een zeer populair eindejaarsgeschenk.

Helaas zijn er twee grote nadelen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste de kostprijs. Een kopje koffie met een capsule kost twee tot drie keer meer dan een kopje dat bereid wordt met koffiebonen of gemalen koffie. Maar daarnaast kunnen deze aluminium en plastic capsules ook moeilijk worden gerecycleerd. Ze veroorzaken dus een grote ecologische voetafdruk. Hoewel sommige fabrikanten van capsules speciale inzamel- en recyclageprogramma's aanbieden, belanden de meeste uiteindelijk toch in de vuilnisbak.

Capsules op de testbank

Om hier iets aan te veranderen heeft een aantal fabrikanten herbruikbare capsules ontwikkeld in roestvrij staal of in plastiek. Deze kun je schoonmaken en opnieuw vullen met koffie.

Zijn deze capsules écht in staat om hun wegwerpvariant te vervangen? Wij wilden het graag weten. Daarom testten we verschillende types die in ons land te koop zijn. De capsules van onze test zijn afkomstig van vijf verschillende fabrikanten: Sealpod, Waycap, Coffeeduck, Lictin en Hema. Onze experts testten hoe gemakkelijk ze zijn qua gebruik en onderhoud én onderzochten de kwaliteit van de koffie. Voor de tests maakten we ofwel gebruik van Nespresso-toestellen ofwel van Dolce Gusto's, afhankelijk van de vermelding op de verpakking.

Niet overtuigend

De resultaten vallen tegen, zeker als je kijkt naar de tijd die nodig is om de capsules te vullen, wat kan oplopen tot zo'n 48 seconden voor één capsule. Om nog maar te zwijgen van de vrij moeilijke reiniging. En ten slotte bleek ons testpanel ook niet overtuigd van de smaak. Tijdens de test dook nog een aantal andere problemen op: de capsules zijn moeilijk te gebruiken, gaan gemakkelijk stuk, kunnen bij het verwijderen brandwonden veroorzaken enz. Zulke capsules zijn in onze ogen dus helaas geen degelijk alternatief voor de vervuilende en dure capsules. 

Volautomatische espressomachines

Met zulke toestellen zet je koffie die beter is voor het milieu én goedkoper is. Kijk dus eerder naar alternatieven als volautomatische espressomachines, waar je geen capsules maar koffiebonen voor nodig hebt. Bovendien kun je deze bonen in bulk kopen.

Bezoek onze koopwijzer voor volautomatische espressomachines.

Onze koopwijzer espressomachines