Nieuws

Consumentenenquête: jullie oordeel over 183 316 kleine huishoudtoestellen

05 februari 2020

Op zoek naar een stofzuiger, strijkijzer, microgolfoven of ander huishoudtoestel dat perfect werkt en lang meegaat? Het oordeel van 32 957 consumenten over 183 316 toestellen helpt je om een gefundeerde keuze te maken.

In april 2019 hielden we onze jaarlijkse grote tevredenheids- en betrouwbaarheidsenquête over kleine huishoudelektro. Abonnees van Test Aankoop en partnerorganisaties in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal gaven op een schaal van 1 tot 10 aan hoe tevreden ze globaal gezien zijn over hun toestellen en signaleerden ook eventuele problemen die zich hadden voorgedaan. In totaal werden er in de 5 landen 183 316 toestellen beoordeeld, waaronder 43 921 stofzuigers, 38 939 strijkijzers, 17 789 keukenrobots, 38 590 microgolfovens, 13 589 friteuses en 30 488 espressomachines. Op basis van de enquêteresultaten konden we de merken een tevredenheids- en betrouwbaarheidsindex toekennen en per type toestel een ranking opstellen.

Stofzuigers: monsterscore voor nieuwkomer bij de robots

Bij de sledestofzuigers hebben de merken hun scores van vorig jaar bevestigd en zelfs verbeterd, met Samsung als grootste stijger. Opmerkelijk is dat we minder tevreden zijn over de merken van supermarkten en ketens (Ok, Proline, Carrefour Home) dan over de gevestigde merken.

De draadloze steelstofzuiger raakt meer in trek. Dyson heeft die markt stevig in handen en overtuigt met sterke scores. Vaakst vermelde probleem is de batterij en dan vooral haar beperkte gebruiksduur, en de motor die na enige tijd gaat sputteren.

Bij de robotstofzuigers is nieuwkomer Xiaomi de absolute uitschieter, met een betrouwbaarheidsscore van 100 op 100. Afwachten of het jonge merk die monsterscore in onze toekomstige enquêtes kan behouden. Hoewel de meeste merken zich niet echt onderscheiden in betrouwbaarheid, valt op dat we toch zeer tevreden zijn over onze robotstofzuigers, wellicht vooral omdat we het werk zelf niet hoeven te doen.

Benieuwd wat 32 957 consumenten vinden van de meest verkochte stofzuigermerken?

Bekijk hier de scores van de stofzuigers

Strijkijzers: alleen bij de toestellen met stoomgenerator stellen enkele merken teleur

Niets dan goede tot uitstekende algemene evaluaties over de klassieke stoomstrijkijzers. Als er problemen zijn, gaat het meestal om een beschadigde strijkzool.

Bij de strijkijzers met stoomcentrale bevestigen de gevestigde merken hun positie. Opmerkelijk is wel dat er relatief vaak problemen opduiken met de stoomkabel. Carrefour Home en Domo zijn de hekkensluiters met een betrouwbaarheidsscore van maar 54 op 100. Hun toestellen vertonen bovengemiddeld veel problemen met de strijkzool.

Benieuwd wat 32 957 consumenten vinden van de meest verkochte strijkijzermerken?

Bekijk hier de scores van de strijkijzers

Keukenelektro: aantal gunstige beoordelingen stijgt

Vergeleken met de vorige enquête heerst er in het algemeen grotere tevredenheid over de prestaties van kleine keukenapparaten. De toestellen oogsten ook meer punten op betrouwbaarheid. In onze vorige enquête raakten bij de friteuses, microgolfovens en patisserierobots telkens een paar merken maar met de hakken over de sloot. Bij de espressomachines scoorde een jaar geleden de helft nog matig en werd KitchenAid met 38 op 100 zelfs onbetrouwbaar bevonden. 

Tegenwoordig is bij de espressomachines de algemene tevredenheid  zo hoog dat we alle merken 5 sterren mochten toekennen. Ook met de betrouwbaarheid zit het goed; enkel Melitta en Saeco blijken wat probleemgevoelig.

Bekijk hier de scores van de espressomachines

Bij de microgolfovens tuimelen Zanussi en Friac naar beneden in de betrouwbaarheidsranking. Algemeen geldt: hoe meer functies, hoe meer probleemmeldingen er binnenlopen.

Bekijk hier de scores van de microgolfovens

De friteuses van Nova en Domo halen de laagste betrouwbaarheidsscore, maar nog altijd wel 3 sterren. Het meest gesignaleerde probleem is spattend frituurvet. Bij heteluchtfriteuses is dat een haperend rotatiemechanisme, wat bij SEB bovengemiddeld vaak voorkomt.

Bekijk hier de scores van de friteuses

Bij de foodprocessors en de keukenrobots met kookfunctie kunnen alle merken goede tot uitmuntende cijfers voorleggen. Keukenrobots met kneedfunctie van Philips en Domo krijgen het minst gunstige rapport. Meestal vormen de deeghaken het probleem.

Bekijk hier de scores van de keukenrobots

 

Samen met de testresultaten dé leidraad bij je aankopen

De betrouwbaarheids- en tevredenheidsindexen worden toegevoegd aan de resultaten die de huishoudtoestellen behalen in onze labtests. Zo ben je optimaal geïnformeerd om een goede keuze te maken.

Klik hier door naar de koopwijzers