Nieuws

Elektrische fijnsnijder maakt niet veel indruk

11 oktober 2013
Elektrische fijnsnijder maakt niet veel indruk

Is de Moulinex Fresh Express Cube & Sticks, de eerste elektrische fijnsnijder, echt zo praktisch? Wij namen de proef op de som en bleven wat op onze honger.

Sommige keukentoestellen besparen u heel wat tijd, andere nemen nodeloos kostbare kastruimte in. Voor u ze in huis haalt, bekijkt u dus beter onze testresultaten.

We testten de Moulinex DJ9058 Fresh Express Cube & Sticks, de eerste elektrische fijnsnijder om groenten en fruit fijn te snijden.

De machine is bedoeld om in een handomdraai groenten en fruit te raspen en in plakjes, blokjes of staafjes te snijden. Wij gingen na of ze ook echt handiger is dan een handmatige fijnsnijder.

De proef op de som

Om het gebruiksgemak en het nut van het toestel te beoordelen, sneden we komkommer, uien (en sjalotten), aardappelen, wortelen, tomaten en kaas (parmezaan en gouda) met de verschillende cassettes (hakken, fijn raspen, grof raspen, blokjes, staafjes/frieten).

 

Als het op de snijsnelheid en het gebruiksgemak aankomt, hakt de Fresh Express van Moulinex zijn mechanische tegenstander in de pan. Bij een handmatige fijnsnijder moet u immers veel meer kracht uitoefenen en kunt u uw vingers kwetsen. Anderzijds blijkt dat een gemiddelde tomaat of een wat grotere ui niet in de smalle vulschacht (51 x 75 mm) van het toestel past. Zo verkrijgt u dus ook geen mooie ronde plakjes. 

Raspen doet het toestel goed, al klitten de restjes gemakkelijk samen rond de messen. De blokjes die de machine maakt, zijn dan weer vrij klein. Ook de frieten die u er mee maakt zijn fijn en kort.

Het toestel is weliswaar vrij eenvoudig uit elkaar te halen en dus gemakkelijk schoon te maken. Dat geldt helaas niet voor de messen, want het meegeleverde borsteltje blijkt helemaal niet doeltreffend.

Ons verdict

De elektrische fijnsnijder doet ons niet meteen watertanden en lijkt ons alleszins geen € 135 waard. Met een multifunctionele keukenrobot kunt u even gemakkelijk groenten snijden en krijgt u er nog andere functies bovenop, zoals kloppen en mixen.