Nieuws

Twee broodroosters met elektrocutiegevaar

24 april 2018
gevaarlijke broodrooster

Tijdens onze test van broodroosters hebben onze experts vastgesteld dat twee modellen een risico op elektrocutie opleveren. Koop die dus niet!

Op basis van onze tests moeten we veiligheidshalve twee broodroosters afraden. Bij beide toestellen bestaat er namelijk elektrocutiegevaar. Alle testresultaten zijn terug te vinden in ons magazine (Test Aankoop 630 van mei 2018, p. 54).

Naar ons tijdschriftenarchief

Bij Boretti B300 stelden onze experts twee veiligheidsproblemen vast. Ten eerste was er te veel spanning tussen de pennen wanneer we de stekker uittrokken. De spanning moet normaal gezien snel zakken en mag volgens de normen maximaal 34 V bedragen. Maar bij Boretti B300 hebben we na één seconde meermaals een spanning van 120 tot 153 V gemeten bij een normale voeding van ongeveer 230 V.

Ten tweede is de onderkant van het toestel niet heel stevig. Niettemin waren de onderdelen die onder spanning komen te staan nog intact, waardoor het risico minimaal bleef.

Bij Tefal TL365ETR was dat helaas niet het geval. Nadat we de stevigheid hadden getest, bleek de onderkant zodanig beschadigd door de stoten, dat er elektrocutiegevaar ontstond. Hoewel die kans klein is, raden we dit toestel toch af.

Wij hebben de mogelijke gevaren van beide toestellen eveneens gemeld aan de Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid van de Federale Overheidsdienst Economie.

Meld ons je toestellen die te snel onbruikbaar zijn geworden

Is een van je toestellen te snel onbruikbaar geworden? Laat het ons weten via ons meldpunt Te rap kapot !

Naar ons meldpunt