Nieuws

Heteluchtfriteuses beginnen steeds meer op minioventjes te lijken

26 november 2020

Met een heteluchtfriteuse of airfryer bereid je geen geweldige frieten, maar meestal wel goede kippenbouten en loempia’s. Dat stelden we vast toen we 38 modellen testten.

Steeds meer merken, zoals Mora en McCain, bieden een specifiek gamma van snacks voor de heteluchtfriteuse aan. We hebben onze testprocedures aangepast aan die nieuwe trend, en hebben in ons testlab niet alleen frieten bereid, maar ook kippenbouten en loempia’s. Bij onze volgende test zullen we ook het bakresultaat van quiche en chocoladecake beoordelen.

Niet voor diehard liefhebbers van echte Belgische frieten

Friet uit de heteluchtfriteuse is minder calorierijk en minder ongezond, omdat er geen (of hoogstens een lepel) olie aan te pas komt. Maar de smaak is jammer genoeg niet hetzelfde als friet uit een klassieke friteuse. Slechts één toestel wist ons op dat vlak te bekoren, namelijk Philips HD9650/90. Behalve de knapperigheid beoordeelden we ook de textuur en de kleur van de frieten. Ook op die punten waren de resultaten door de band teleurstellend.

Veel geduld nodig

Een ander minpunt van heteluchtfriteuses is de lange baktijd. Soms duurt het maar liefst 45 minuten om een portie friet op tafel te toveren. Het snelste model, Frifri Vintage,
doet er slechts 18 minuten over. Maar dat is nog steeds vrij lang in vergelijking met een klassieke friteuse, waarbij dit gemiddeld 10 minuten duurt, voorbakken meegerekend.
Weliswaar kun je een grotere portie in één keer bakken dan in een klassieke friteuse. Kies dan wel een model met een voldoende grote inhoud, zodat je niet nog meer tijd verliest om een tweede lading te bakken. Sommige modellen (met een inhoud van meer dan 900 g) zijn bedoeld voor grote gezinnen, andere voor een gezin met één of twee kinderen (600 tot 900 g) of voor alleenstaanden (minder dan 600 g).

De oven van de toekomst?

Sommigen springen wel heel creatief om met hun heteluchtfriteuse. Zo vertelde de 46-jarige Dany uit Moeskroen ons dat hij zijn airfryer gebruikt om wafels of croissants op te warmen en chocoladebroodjes, lasagne en moussaka te bakken.
Overigens beschikken steeds meer toestellen over “slimme” functionaliteiten, zoals een warmhoudfunctie activeerbaar met een app. Handig als je eerst je tv-programma tot aan het eind wilt bekijken. Hoelang nog voor een robotfriteuse je frietjes voor het scherm komt serveren?

Een heteluchtfriteuse kiezen

Lijkt zo’n interessant hybride toestel je wel wat om frieten of ander lekkers te bereiden? Raadpleeg dan onze koopwijzer om een model te kiezen dat helemaal aan jouw wensen beantwoordt.

Naar de koopwijzer heteluchtfriteuses