Koopgids

Koopgids koffiezetapparaten

01 juni 2016
Koffiemachine

01 juni 2016
Waar moet u op letten bij uw keuze? Welke vragen moet u zich stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vindt u meer uitleg en advies.

Bent u een liefhebber van sterke koffie of kiest u liever voor de zachte smaken? Onderstaande koopgids laat u alvast toe een doordachte keuze te maken voor het toestel.

Filterkoffie: de eenvoudigste

Filterkoffie

  • Het water wordt in het reservoir verwarmd en druppelt vervolgens doorheen de filter met de koffie.
  • De filtermethode maakt dat de authentieke smaken en aroma’s van de koffie aanwezig blijven.
  • Om een optimaal resultaat te bekomen, gebruikt u een zachte en aromatische Arabica, fijn tot middelmatig gemalen.
  • Het belangrijkste voordeel van dit soort koffiesystemen is dat ze een warmteplaat hebben, waardoor de koffie enige tijd warm blijft.
Senseo: snel en lekker

Senseo

  • Het toestel laat u toe relatief snel koffie te bereiden, hoewel de druk aanzienlijk lager is dan bij de espressomachines.
  • Deze apparaten werken – in tegenstelling tot de espressocapsules - met flexibele pads.
  • U bekomt een smaakvolle koffie met een schuimlaag.
Moka Express: handig in gebruik

Moka Express

  • Italiaanse specialiteit
  • Eenvoudige werking: bij het verwarmen verhoogt het water de druk in het onderste gedeelte van het kannetje en zorgt op die manier voor een extractie van de koffie.
  • De koffie heeft een sterke smaak.
  • Om een optimaal resultaat te bekomen, gebruikt u een fijngemalen mengeling van Arabica- en Robustabonen.
  • Deze koffie wordt best meteen geconsumeerd.
  • Er zijn elektrische varianten op de markt, alsook exemplaren compatibel met inductiekookplaten.
Espressomachine: verschillende mogelijkheden

Deze machines werken met een drukpomp waardoor u op heel korte tijd een karaktervolle koffie kan maken. De koffie wordt gekenmerkt door een intense smaak en een crèmelaagje. Binnen deze categorie kunnen we drie modellen onderscheiden:  

Espressomachine met capsules 

Machine expresso

  • Deze espressomachine laat u toe om een authentieke Italiaanse koffie te bereiden in zeer korte tijd.
  • De machines zijn over het algemeen handig qua gebruik en eenvoudig te reinigen.
  • Een minpunt is dat u de sterkte van de koffie niet exact kan bepalen, zoals bij de gemalen koffie. Door de verschillende soorten capsules heeft u dit echter nog steeds gedeeltelijk in de hand.
  • Vergeet niet dat het gebruik van capsules vervuilend is voor het milieu, dit omdat het recycleren van dergelijk afval nog niet georganiseerd wordt (met uitzondering van Nespresso)

Espressomachine met koffiemolen - volautomatisch 

Machine à expresso à moulin

  • Dit type espressomachine werkt met een reservoir waarin koffiebonen kunnen worden geplaatst. Sommige toestellen werken echter zowel met gemalen koffie als met bonen.
  • De hoeveelheid koffie alsook de zogenaamde maalgraad van de bonen kan apart ingesteld worden

Pistonmachine - halfautomatisch

Machine à expresso à piston

  • Dit model maakt gebruik van een smal metalen reservoir waarin gemalen koffie wordt geplaatst. Het reservoir wordt met een kwartslag aan het toestel bevestigd.
  • U bepaalt zelf de sterkte van de koffie.
  • Vraagt iets meer reinigingswerk.
  • Een extra optie bij dit toestel is de Easy Serving Espresso, kortweg ESE. Deze maakt gebruik van zogenaamde “pods” omhuld met een papieren filter. Ieder exemplaar bevat ongeveer 7 gram koffie.
Percolator: klassieke manier van koffiezetten

Percolateur

  • Het water wordt onderaan, in het reservoir, tot het kookpunt gebracht, waardoor het, via een smal buisje, naar boven pruttelt. Vervolgens druppelt het langzaam over de gemalen koffie.
  • Het zetten van meerdere kopjes vergt enige tijd.
  • Voor een optimaal resultaat gebruikt u grof gemalen koffiebonen.
  • Let op dat het water slechts eenmaal doorheen de koffie loopt om een bittere smaak te vermijden.
Cafetière: koffie op Franse wijze

Cafetière à la française

  • Glazen pot met metalen filter waarin grof gemalen koffie en heet water wordt gegoten. Nadat de koffie enkele minuten heeft getrokken, drukt u de filter van boven naar beneden. De gemalen koffie wordt op die manier naar de bodem geduwd.
  • Een minpunt is dat het water apart moet worden opgewarmd.
  • De cafetière produceert een zeer smaakvolle koffie.
  • Het toestel is minder eenvoudig te reinigen.