Koopgids

Koopgids friteuses

22 juli 2020
koopgids friteuses

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

Overige aandachtspunten

Waar moet je nog op letten?

 • Vierkant model – Een vierkante friteuse is meestal gemakkelijker op te bergen dan een ronde en handiger om iets anders dan friet te bakken, bijvoorbeeld curryworsten.
 • Koude zone – Een koude zone onder in de kuip moet voorkomen dat verbrande restjes, vooral van gepaneerde voeding, aan het mandje kleven. In de zone onder het verwarmingselement koelt de olie namelijk af, zodat voedingsrestjes naar de bodem zakken. De olie wordt zo minder snel slecht, het bakresultaat is beter en het is ook gezonder.
 • Koele wand – Dankzij een koele wand wordt de buitenkant van de friteuse niet te heet. Vooral standaardfriteuses zijn hiervan voorzien, professionele friteuses uit inox niet altijd. Hoe dan ook is bij elke friteuse grote voorzichtigheid geboden, aangezien de olie meestal tot 190° heet wordt.
 • Antiaanbaklaag – Die moet voorkomen dat de olie of het vet aan de binnenwand blijft kleven, zodat de kuip gemakkelijker schoon te maken is. Jammer genoeg maakt enkel Kenwood daar gebruik van.
 • Uitneembare kuip en afneembaar deksel – Een deksel dat je kunt losmaken, kun je in de vaatwasser stoppen. Het is niet alleen handiger om olieresten te verwijderen, maar ook om de filter te vervangen. Een volle kuip uit het toestel halen, is daarentegen lastiger. DeLonghi heeft niettemin een gepatenteerd systeem om de olie af te tappen via een afvoerslangetje onder het handvat.
 • Kijkvenster – Het kijkvenstertje in het deksel dient om het bakproces te controleren, maar meestal raakt dat toch aangedampt.
 • Automatische dekselopening – Als je het deksel kunt openen door op een knop te drukken, blijven je handen uit de buurt van de hete damp, als het deksel tenminste volledig opengaat.
 • Handvat – Door het deksel te sluiten voordat je het mandje in de olie laat zakken, beperk je de geur en vermijd je opspattende olie. Een handgreep waarmee je het mandje met een gesloten deksel kunt ophalen en neerlaten is dan ook handiger en veiliger. Controleer ook of het handvat lang genoeg is, zodat er geen hete olie op je handen kan spatten als je het mandje eruit neemt en zodat het mandje ook niet kan terugvallen.
 • Timer– Die kan handig zijn om de baktijd niet uit het oog te verliezen, al kun je natuurlijk evengoed een keukenwekker of de timer op je gsm gebruiken.
 • Aan-uitschakelaar – Het is gemakkelijk wanneer je de friteuse kunt in- en uitschakelen met een knop en dus niet door de stekker in het stopcontact te stoppen of uit te trekken. 
 • Opbergvak voor het snoer – Een friteuse met een opbergvak voor het snoer is beter op te bergen.