Koopgids

Zo kies je een goed koffiezetapparaat

08 december 2020
Koffiezetapparaat met filter.

Om een lekker kopje koffie te zetten hoef je niet per se een gesofistikeerd espressotoestel met capsules of pads aan te schaffen. Ook met het traditionele koffiezetapparaat met filter kun je best lekkere koffie bereiden. Met onze kooptips haal je een goed toestel in huis.

Types en nuttige eigenschappen

Quasi alle koffiezetapparaten zijn in staat om lekkere koffie te zetten. Het verschil zit in de uitrusting, het gebruikscomfort en de onderhoudsvriendelijkheid. Hier is waar je op moet letten als je een apparaat kiest.

Glazen kan of thermoskan

Koffiezetapparaten met een glazen kan worden verreweg het meest verkocht. Ze zijn doorgaans goedkoper dan de variant met thermoskan. Op de warmhoudplaat blijft de koffie tot maximaal 40 minuten warm, waarna het apparaat automatisch uitschakelt (een Europese verplichting voor de veiligheid). De meeste energie gaat naar de warmhoudplaat. Een toestel met glazen kan verbruikt daarom iets meer energie dan een model zonder warmhoudplaat.

Koffiezetapparaten met thermoskan zijn doorgaans duurder in aankoop, maar houden de koffie langer dan 40 minuten warm zonder extra energie te verbruiken en zijn dus logischerwijze zuiniger in verbruik. Je kunt de isoleerkan bovendien overal meenemen. Door de isolerende wanden kan er wel net wat minder koffie dan in een glazen kan.
Na 4 uur in de isoleerkan is de koffie 10 à 13 graden minder warm. Houd er rekening mee dat een kan met weinig koffie sneller afkoelt dan een volle. En dat samen met de temperatuur ook de smaak achteruitgaat.

Tip: combineer het beste van twee werelden door koffie te zetten in een toestel met glazen kan en die over te gieten in een thermos. Dan kun je het apparaat meteen uitzetten en energie sparen.

Goed ontworpen waterreservoir

Vaak staan er twee kopmaten op het waterreservoir: een grote kop bevat ongeveer 125 ml, een klein kopje iets minder. De grootte van de koffiekoppen loopt echter uiteen, daarom baseer je je beter op de inhoud van het waterreservoir. Dat kan gaan van zo'n 1200 tot 1800 ml.

Hoe duidelijker de waterpeilmarkering in het reservoir of op de koffiekan, hoe gemakkelijker je de hoeveelheid water kunt doseren voor de perfecte koffie. Bij sommige modellen moet je het waterreservoir openen om te schatten hoeveel water erin zit, wat niet zo praktisch is.

Een afneembaar waterreservoir is handig en hygiënisch: je kunt het rechtstreeks onder de kraan vullen en heel gemakkelijk proper houden.

Filterhouder

Een filterhouder die opzijzwenkt, is gemakkelijker te vullen dan een die omhoogklapt aan de bovenkant. Let daarop als er boven het koffiezetapparaat weinig of geen ruimte is, bijvoorbeeld als het toestel onder een hangkast staat.

Doorloop

Voor een verfijnd, intens aroma moet het water het ganse oppervlak van de gemalen koffie besproeien en niet in een harde straal enkel in het midden terechtkomen. Sommige toestellen zijn daar speciaal voor uitgerust en verspreiden het water als een zachte regendouche over het koffiepoeder.

Een druppelstop zorgt ervoor dat er geen koffie op de plaat drupt als je de kan wegneemt. De meeste toestellen zijn hiermee uitgerust.

Extra functies

Met een timer stel je het apparaat zo in dat je koffie op het gewenste moment klaarstaat, bijvoorbeeld om meteen versgezette koffie te hebben wanneer je 's ochtends opstaat.

Met een aromaregelaar of aromakiezer kun je kiezen tussen milde of sterk aromatische koffie. Zet je de keuzeschakelaar in de maximale stand, dan vertraagt de doorloop voor een nog vollere, intensere smaak. Toch beïnvloedt een aromaregelaar de smaak maar in zeer beperkte mate. Het is effectiever om de verhouding koffie en water aan te passen en om de juiste koffie te kiezen volgens eigen voorkeur.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/06/2021

Waarom zijn de toestellen merk MIELE NIET OPGENOMEN,

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Beste Laurent, iedere keer dienen we ergens een keuze te maken voor onze product selector. Het is helaas niet haalbaar om alles te testen dat op de markt komt, uiteraard proberen we steeds een zo representatief mogelijke selectie aan te bieden. De meest recente info is steeds te vinden op onze website omdat er regelmatig modellen toegevoegd worden aan de selectie. ^An