Koopgids

Koopgids voor een espressomachine

20 november 2020

Waar moet u op letten bij uw keuze? Welke vragen moet u zich stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vindt u meer uitleg en advies.

Espressomachines zijn uitgerust met een hogedrukpomp om in een mum van tijd koffie met een intense smaak en een fijn schuimlaagje te produceren. De machine bereidt namelijk espresso door percolatie onder hoge druk, dit wil zeggen door snel heet water onder een druk van minstens 9 bar door de gemalen koffie te persen.
Er bestaan verschillende soorten espressomachines: volautomatische machines voor koffiebonen, pistonmachines voor gemalen koffie en machines met koffiecapsules. Wij testen regelmatig al die verschillende modellen. Bekijk dus zeker onze Koopwijzer espressomachines met de testresultaten van de meest recente modellen en onze aanraders.

Hoe kiest u een espressomachine?

Stel u een aantal vragen om het meest geschikte model te vinden.

Eerst en vooral: wenst u een automatische of een handmatig te bedienen espressomachine? Beide hebben voor- en nadelen.

Espressomachine met capsules

Zo’n espressomachine werkt enkel met capsules, verkrijgbaar in verschillende smaken en sterktes. Hierdoor kunt u vaker verschillende soorten koffie afwisselen dan met andere soorten espressomachines.

Expressomachine met capsules

Voordelen

 • Hiermee zet u een authentieke kop koffie in een minimum van tijd, want u moet enkel de capsule in de machine stoppen en op de startknop drukken.
 • Deze modellen zijn kleiner, goedkoper en onderhoudsvriendelijker (minder en gemakkelijker onderhoud vereist).
 • Sommige modellen kunnen ook andere warme dranken bereiden, zoals chocolademelk.

Nadelen

 • Hogere prijs per kopje dan bij andere soorten espressomachines.
 • Het gebruik van capsules is vervuilender, aangezien het afval nog niet gescheiden wordt ingezameld en gerecycleerd (behalve bij Nespresso)
 • Veel van deze toestellen werken maar met één soort van capsule. Delonghi, Magimix en KitchenAid werken bijvoorbeeld met Nespresso-capsules, Krups met Nespresso of Dolce Gusto, Belmoca met Belmoca, AEG met Lavazza enz. Er zijn ook steeds meer zogezegd “universele” capsules verkrijgbaar. Als u die gebruikt, verklaart de fabrikant zich echter niet aansprakelijk in geval van schade, zelfs niet binnen de garantieperiode.
Espressomachine met koffiemolen - volautomatisch

Dit soort van espressomachine maalt zelf de koffiebonen uit het reservoir net voor het de koffie bereidt. Met één druk op de knop verkrijgt u een heerlijke kop dampende koffie. Al wat u moet doen, is regelmatig het koffie- en waterreservoir bijvullen.

Espressomachine met koffiemolen

Voordelen

 • U kunt afzonderlijk de hoeveelheid koffie per kopje en de maalgraad instellen.
 • Sommige modellen werken zowel met koffiebonen als met gemalen koffie.
 • Voordelige prijs per kopje

Nadelen

 • Dit soort van machine wordt vaak vuiler dan andere en is gewoonlijk moeilijker te reinigen.
 • Hogere aankoopprijs (zelden minder dan € 500).
Pistonmachine - halfautomatisch

Sommige van deze espressomachines werken met ESE-pads (Easy Serving Espresso), dit wil zeggen voorverpakte dosissen van 7 g gemalen koffie in een papieren filter. Bij andere modellen moet u gemalen koffie in de filterhouder scheppen, die u aan de machine bevestigt door hem een kwartslag te draaien.

Pistonmachine

Voordeel

 • U maakt de koffie zo sterk als u wilt door de gewenste soort en hoeveelheid koffie te gebruiken

Nadeel

 • Dit soort van toestel moet u vaker ontkalken dan andere modellen

Waar moet u op letten?

Houd rekening met:
de grootte en het gewicht – Denk na waar u de machine wilt plaatsen. Bent u van plan om ze na elk gebruik op te bergen, kies dan een vrij licht model.
de capaciteit – Als u veel koffie drinkt, kies dan een model met een groot waterreservoir. Zijn er meerdere koffiedrinkers in huis, dan is een model met twee koffiepijpjes handiger dan met één enkele.
het design – Er is voor elk wat wils: modellen met een retrolook, opvallende kleuren, inox afwerking enz. De stijl, kleur en afwerking kunt u afstemmen op uw smaak en uw keuken. Er zijn ook integreerbare espressomachines verkrijgbaar om in de keuken te laten inbouwen.
het gebruiksgemak – Ga na of het toestel gemakkelijk is in gebruik: de handgreep, de knoppen, de opvangbakken, het waterreservoir, het koffiereservoir, de melkopschuimer enz. Sommige automatische modellen uit het hogere gamma onthouden uw koffievoorkeur en spoelen automatisch.
de snelheid – Het is belangrijk dat de koffie snel wordt bereid. Een goed toestel doet er minder dan 15 seconden over om 30 ml koffie te maken en stopt daarna automatisch.
cappuccinofunctie - Sommige espressomachines kunnen ook cappuccino maken, uiteraard met melkschuim en niet met slagroom. Deze modellen hebben ofwel een automatische melkopschuimer, ofwel een stoompijpje waar u een kopje melk onder moet plaatsen. Sommige espressomachines met capsules kunnen ook cappuccino bereiden door het gebruik van twee capsules, de ene voor de melk en de andere voor de koffie.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/06/2021

Waarom zijn de toestellen merk MIELE NIET OPGENOMEN,

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Beste Laurent, iedere keer dienen we ergens een keuze te maken voor onze product selector. Het is helaas niet haalbaar om alles te testen dat op de markt komt, uiteraard proberen we steeds een zo representatief mogelijke selectie aan te bieden. De meest recente info is steeds te vinden op onze website omdat er regelmatig modellen toegevoegd worden aan de selectie. ^An 

Community