Koopgids

Koopgids broodmachine

16 maart 2020
Broodmachine

Met een broodmachine kun je bijna altijd verschillende soorten brood maken. Je kunt dus zelf kiezen waar je zin in hebt en met welke geur je 's morgens wakker wordt. Daartegenover staat wel dat je er enkele uren tijd in moet steken.

Brood bakken met je eigen machine biedt talrijke voordelen: je beschikt wanneer je maar wilt over vers brood zonder de deur uit te moeten, het is minder duur dan bij de bakker, de variatiemogelijkheden zijn eindeloos door het ruime aanbod aan meelsoorten, je kunt brood bereiden dat binnen je dieet past (bv. zonder zout, glutenvrij) en, last but not least, je keuken vult zich met een heerlijke bakgeur.
Zelf zin om aan het bakken te slaan? Kies dan een model dat volledig bij jou past. 

Welke programma’s heeft een broodmachine?

Een broodmachine stelt je bijna altijd in staat om diverse broodbereidingen te maken: wit, bruin, volkoren, "Frans" brood, krentenbrood, maar net zo goed glutenvrij brood, briochebrood enz. Met de meeste machines kun je ook cake bereiden, terwijl de programma's zonder bakken geschikt zijn voor deeg voor taart, pizza, lasagne, tagliatelle enz. Zo goed als alle toestellen bieden eveneens de mogelijkheid om confituur te maken. Heb je een specifieke voorkeur qua brood, dan check je best even of het toestel dat programma heeft.

Wat is het nut van een warmhoudfunctie? 

Wanneer het programma ten einde is, moet je het brood idealiter meteen uit het toestel kunnen halen. Door de condensatie die zich in het toestel vormt, kan de krokante korst van je versgebakken brood anders te zacht worden. De meeste broodmachines hebben echter een warmhoudfunctie die het brood nog half uur of een uur knapperig kan houden. Panasonic heeft zijn Croustina modellen voorzien van een metalen deksel. Door het 'oven-effect' dat zo ontstaat, wordt de korst nog knapperiger dan in andere machines.

Is een timer een vereiste?

De bereiding van een brood met de broodmachine duurt al snel drie à vier uur, of zelfs vijf uur voor een volkorenbrood. Aangezien je het best aanwezig bent wanneer het programma ten einde is, kan een timer erg handig zijn. Zo kun je zelf bepalen wanneer je brood klaar zal zijn. 

Waar moet je verder nog op letten?

Kijkvenster

Met een kijkvenster kun je in de gaten houden hoever het bakproces is gevorderd. Zo’n kijkvenster is echter geen must. Doorgaans beslaan ze of worden ze vuil, wat het kijken al erg bemoeilijkt. 

Gewicht van het brood

Met de meeste machines is het mogelijk om broden van verschillend gewicht te bakken. Dat kan variëren van 500 tot 1500 gram.

Verdeelbakje

Sommige broodmachines beschikken over een apart bakje waar je rozijnen, noten of zaden in kunt doen, die dan tijdens het bakproces automatisch worden toegevoegd aan het deeg. Bij de andere toestellen geeft het toestel met een zoemer aan wanneer de extra ingrediënten moeten worden toegevoegd. Een verdeelbakje kan handig zijn, wanneer je ook voor rozijnenbrood of broden met nootjes of zaden de timer van het toestel wilt kunnen gebruiken. 

Kneedhaken

Broodmachines met een groter bakblik zijn soms uitgerust met twee deeghaken. Je kunt op die manier een grotere hoeveelheid deeg tegelijkertijd kneden. Het nadeel is wel dat er dan twee gaten zitten aan de onderzijde van je brood.