Koopgids

Koopgids broodmachine

03 juni 2016
Broodmachine

03 juni 2016

Met een broodmachine kunt u bijna altijd verschillende soorten brood maken. U kunt dus zelf kiezen waar u zin in hebt en met welke geur u 's morgens wakker wordt. Daartegenover staat wel dat u er enkele uren tijd in moet steken.

Brood bakken met uw eigen machine biedt talrijke voordelen: u beschikt wanneer u maar wilt over vers brood zonder de deur uit te moeten, het is minder duur dan bij de bakker, de variatiemogelijkheden zijn eindeloos door het ruime aanbod aan meelsoorten, u kunt brood bereiden dat binnen uw dieet past (bv. zonder zout, glutenvrij) en, last but not least, uw keuken vult zich met een heerlijke bakgeur.
Zelf zin om aan het bakken te slaan? Kies dan een model dat volledig bij u past. 

Welke programma’s heeft een broodmachine?

Een broodmachine stelt u bijna altijd in staat om diverse broodbereidingen te maken: wit, bruin, volkoren, "Frans" brood, krentenbrood, maar net zo goed glutenvrij brood, briochebrood ... Met de meeste machines kunt u ook cake bereiden, terwijl de programma's zonder bakken geschikt zijn voor deeg voor taart, pizza, lasagne, tagliatelle enz. Zo goed als alle toestellen bieden eveneens de mogelijkheid om confituur te maken. Hebt u een specifieke voorkeur qua brood, dan check u best even of het toestel dat programma heeft.

Wat is het nut van een warmhoudfunctie? 

Wanneer het programma ten einde is, moet u het brood idealiter meteen uit het toestel kunnen halen. Door de condensatie die zich in het toestel vormt, kan de krokante korst van uw versgebakken brood anders te zacht worden. De meeste broodmachines hebben echter een warmhoudfunctie die het brood nog half uur of een uur knapperig kan houden.

Is een timer een vereiste?

De bereiding van een brood met de broodmachine duurt al snel drie à vier uur, of zelfs vijf uur voor een volkorenbrood. Aangezien u het best aanwezig bent wanneer het programma ten einde is, kan een timer erg handig zijn. Zo kunt u zelf bepalen wanneer uw brood klaar zal zijn. 

Waar moet u verder nog op letten?

Kijkvenster

Met een kijkvenster kunt u in de gaten houden hoever het bakproces is gevorderd. Zo’n kijkvenster is echter geen must. Doorgaans beslaan ze of worden ze vuil, wat het kijken al erg bemoeilijkt. 

Gewicht van het brood

Met de meeste machines is het mogelijk om broden van verschillend gewicht te bakken. Dat kan variëren van 500 tot 1500 gram.

Verdeelbakje

Sommige broodmachines beschikken over een apart bakje waar je rozijnen, noten of zaden in kunt doen, die dan tijdens het bakproces automatisch worden toegevoegd aan het deeg. Bij de andere toestellen geeft het toestel met een zoemer aan wanneer de extra ingrediënten moeten worden toegevoegd. Een verdeelbakje kan handig zijn, wanneer u ook voor rozijnenbrood of broden met nootjes of zaden de timer van het toestel wilt kunnen gebruiken. 

Kneedhaken

Broodmachines met een groter bakblik zijn soms uitgerust met twee deeghaken. U kunt op die manier een grotere hoeveelheid deeg tegelijkertijd kneden. Het nadeel is wel dat er dan twee gaten zitten aan de onderzijde van uw brood.