Koopgids

Aankoopgids kookvlakken

28 juni 2017

28 juni 2017

In de handel zijn veel verschillende kookvlakken te vinden: elekrische, vitrokeramische, kookvlakken met gas, inductiekookvlakken … Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Welk kookvlak past het best bij je verwachtingen, budget en smaak?

Klassiek gaskookvlak

Dit is een kookvlak waar nog een echte vlam aan te pas komt. Het bestaat meestal uit vier warmte-elementen of branders en een oppervlak in roestvrij of geëmailleerd staal. Sommige toestellen zijn uitgerust met een veiligheidssysteem dat de gastoevoer afsnijdt wanneer de vlam uitdooft.

  • Onmiddellijke reactie op elke regeling
  • Goedkoop (in aankoop en in gebruik)
  • Behoorlijk veilig doordat de vlam zichtbaar is
  • Voorzichtigheid is geboden omdat de vlam kan overslaan
  • Aan het gebruik van gas zijn risico's verbonden
  • Verbruikt meer energie dan een elektrisch kookvlak

Gas op glas

Deze lijken op klassieke gaskookvlakken, met dit verschil dat het oppervlak niet van metaal, maar van glas is.

  • Onmiddellijke reactie op elke regeling
  • Goedkoop (in aankoop en in gebruik)
  • Behoorlijk veilig doordat de vlam zichtbaar is
  • Voorzichtigheid is geboden omdat de vlam kan overslaan
  • Aan het gebruik van gas zijn risico's verbonden
  • Verbruikt meer energie dan een elektrisch kookvlak
  • De glasplaat kan breken bij een hevige schok of als ze een zwaar gewicht moet torsen

Klassiek elektrisch kookvlak

De kookzones zijn gemaakt uit gietijzer. Doorgaans zijn het er vier en ze hebben verschillende diameters en diverse vermogens. Binnen in elke plaat bevindt zich een weerstand waarvan je het vermogen kunt regelen.

  • Vrij goedkoop
  • Traag
  • Gevaar op brandwonden doordat met het blote oog niet te zien is of de plaat heet is
  • De platen kunnen roesten
  • Potten en pannen met vlakke bodem nodig
  • Lager rendement dan andere elektrische systemen

Elektrisch vitrokeramisch kookvlak met warmte-elementen

De vitrokeramische plaat maakt warmteoverdracht mogelijk in opwaartse, maar niet in horizontale zin en kan zware gewichten en grote temperatuurverschillen aan. Onder de kookzones zitten gekartelde weerstanden (highlights) en/of halogeenlampen die sneller reageren dan gewone weerstanden.

  • De potten kunnen niet omvallen want ze staan op een perfect vlakke plaat
  • Meer mogelijkheden qua grootte en vorm van de kookzones
  • Behoorlijk veilig doordat de restwarmte-indicator aangeeft dat de kookzone nog niet helemaal is afgekoeld
  • Hoger rendement dan de voorgaande systemen
  • De potten en pannen moeten een perfect vlakke bodem hebben
  • Het kookvlak kan breken bij een hevige schok of als het een te zwaar gewicht moet torsen

Inductiekookvlak

Onder de vitrokeramische plaat bevinden zich geen verwarmingselementen, maar inductiespoelen die een alternerend magnetisch veld opwekken. De pannen en potten op het kookvlak vangen die magnetische velden op waardoor zowel de pot als de inhoud opwarmen.

  • Heel snel
  • Hoog rendement
  • De potten kunnen niet omvallen want ze staan op een perfect vlakke plaat
  • Meer mogelijkheden qua grootte en vorm van de kookzones
  • Behoorlijk veilig doordat enkel de kookzone warm wordt door de warmte van de pot en de restwarmte-indicator aangeeft dat de kookzone nog niet helemaal is afgekoeld
  • Duur
  • De potten en pannen moeten een magnetiseerbare bodem hebben
  • Het kookvlak kan breken bij een hevige schok of als het een te zwaar gewicht moet torsen