Eerste indruk

Warmwaterverdeler Filtrino kan ons niet overtuigen

01 mei 2014
Warmwaterverdeler Filtrino kan ons niet overtuigen

Een kopje thee met exact de gewenste hoeveelheid water én op de juiste temperatuur… Met een warmwaterverdeler zoals Filtrino van Bosch zou dit allemaal kunnen. Wij onderzochten de mogelijkheden van dit toestel, maar bleven toch ietwat op onze honger zitten.

De warmwaterverdeler Filtrino wordt voorgesteld als een toestel waarmee u de hele dag een kopje thee kan serveren op de juiste, door u gewenste temperatuur. Ook voor andere warme dranken die worden gezet met water zou dit apparaat kunnen worden ingezet.

Gezuiverd water voor een hoge prijs

De machine is voorzien van een Brita Maxtra Filter om het water te zuiveren. Dit is vooral handig als het leidingwater veel chloor bevat of hard is. Vergeet echter niet dat uw lichaam de mineralen, zoals calcium en magnesium, die in leidingwater aanwezig zijn met plezier verwelkomt. Het is dus zeker niet noodzakelijk die eruit te filteren om uw kopje thee te maken. Bovendien dient u deze filter volgens de fabrikant maandelijks te vervangen, wat u na tien jaar gebruik zo’n € 700 kan kosten. Het is wel zo dat Filtrino ook zonder die filter kan functioneren.

Laag energieverbruik, veel lawaai

Verschillende theesoorten (darjeeling, groene thee, zwarte thee) vragen vaak een andere temperatuur. Het Filtrino-toestel laat u toe om deze temperatuur zelf eenvoudig in te stellen. Het toestel doet dit prima voor 70°C, 80°C en 90°C. Wanneer u om kokend water vraagt, wordt het kookpunt echter niet volledig bereikt.

De gewenste hoeveelheid water per kopje bepalen is echter heel wat omslachtiger. De kans is dan ook reëel dat u telkens opnieuw de handleiding zult moeten raadplegen om te weten waar deze functie ook alweer zat. Wenst u telkens dezelfde hoeveelheid, dan hoeft u dit uiteraard maar één keer in te stellen.

Hoewel dit toestel voorzien is van een waterreservoir, warmt het enkel de benodigde hoeveelheid water op, wat het energieverbruik uiteraard ten goede komt. Over het algemeen heeft deze warmwaterverdeler trouwens een relatief laag energieverbruik. Houd er wel rekening mee dat de Filtrino zichzelf niet uitschakelt na gebruik, wat beter zou zijn. Hier moet u zelf op letten. Ook jammer is dat het apparaat tamelijk veel lawaai maakt bij de opwarming van het water.

Waterkoker met temperatuurinstelling

Warmwaterverdelers met een digitale temperatuurinstelling, zoals deze Filtrino, kunnen interessant zijn voor mensen die af en toe een kopje thee zetten en daarbij belang hechten aan de juiste temperatuur. U heeft bovendien met één druk op de knop een lekker tasje thee. Een waterkoker met temperatuurinstelling – ongeveer € 50 voor een analoog toestel, € 90 voor een digitaal exemplaar – kan echter een goed alternatief zijn. U bespaart plaats in de keuken doordat u niet én een waterkoker hebt én een toestel om thee te zetten en het is goedkoper. De richtprijs van dit toestel bedraagt immers € 99,99. Bovendien zult u met een waterkoker ook sneller vier mensen een kopje thee kunnen geven, dan met een warmwaterverdeler.