Dossier

Koopgids ijsmachines

06 juni 2014
ijsmachine

Zelf ijs maken is helemaal niet zo moeilijk. U hebt er wel het best een ijsmachine voor nodig. Hoe u het meest geschikte toestel vindt, leest u hier.

 

Het is erg leuk (en lekker!) om zelf roomijs, sorbet of yoghurtijs te maken. Het is wel een van die bereidingen in de keuken waarvoor u meestal een apart toestel nodig hebt, een ijsmachine. Overweegt u de aanschaf van zo’n toestel, let dan op volgende punten:

Prijs

Er bestaan grote prijsverschillen bij de ijsmachines. De belangrijkste factor die daarin een rol speelt, is de aard van de machine. Machines met een los koelelement zijn in het algemeen een stuk goedkoper dan zelfvriezende toestellen. Nadeel van die eerste soort is wel dat u maar één ijssoort per dag kunt maken en dat u voldoende plaats moet hebben in uw vriezer om het koelelement bevroren te bewaren.

Materiaal

Kies voor een model met een mengkom in roestvrij staal. Dit is niet alleen gemakkelijker in onderhoud omdat het vaatwasserbestendig is, het materiaal is ook erg duurzaam.

Roerblad

Voor een goede textuur van het ijs en om niet te veel verlies te hebben, is het heel belangrijk dat het roerblad zo dicht mogelijk tegen de rand van de mengkom ronddraait.

Capaciteit

Fabrikanten pochen op de doos graag met de zogezegde capaciteit van hun ijsmachines. "Zogezegd" omdat in de handleiding dikwijls een kleinere hoeveelheid wordt aanbevolen, om overloopgevaar (en gemors) te vermijden. De werkelijke, bruikbare capaciteit is dus vaak kleiner.

Timer

Een timer die aangeeft wanneer het draai- en afkoelproces is voltooid kan erg handig zijn. Is die er niet, dan zult u de ijsmachine een beetje in het oog moeten houden: wordt het ijs immers te hard, dan kan de motor vastlopen.

Lawaai

Sommige ijsmachines kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, vooral de toestellen waarbij de mengkom draait en niet het roerblad.