Dossier

Hoe maak ik koffie met mijn espressomachine?

24 februari 2022

Een espressomachine werkt op hoge druk en zorgt voor een mooi schuimlaagje op je koffie. Er bestaan verschillende soorten espressomachines die elk koffie maken op een andere manier.

Met een espressomachine krijg je een mooi schuimlaagje op je koffie, maar je kunt maar 1 tot 2 kopjes per keer maken. Hoe je koffie maakt en hoe gemakkelijk het is, is afhankelijk van het type espressomachine.

Espressomachine met capsules

Bij een espressomachine met capsules moet je enkel een capsule in het toestel steken. De espressomachine maakt dan volledig automatisch je koffie. Zorg er wel voor dat er voldoende water in het waterreservoir zit en eventueel melk in het melkreservoir of aan het einde van de melkslang. Zo maakt de espressomachine verschillende soorten zoals cappuccino of een latte.

De espressomachines die werken met Dolce Gusto-capsules vormen hier een uitzondering. Die hebben dan geen melkreservoir of melkslang, maar wel plaats voor twee capsules: een voor koffie en een voor melk. Zo kan je toch nog een latte of cappuccino maken.

Met verschillende capsules kun je variëren in smaken en in soorten koffie: espresso, lungo, cappuccino, latte. Welke capsules je kunt gebruiken hangt af van welk toestel je koopt. Nespresso en Dolce Gusto hebben elk hun eigen type capsule en zijn daarom niet altijd compatibel met elkaar. Bij de meeste toestellen kun je de gewenste koffiehoeveelheid instellen en opslaan. Met een capsulemachine kun je soms ook andere warme dranken maken, bijvoorbeeld warme chocolademelk.

Pistonmachine

Bij een pistonmachine maak je je koffie volledig met de hand. Wij raden aan om een koffiemaler aan te kopen zodat je de juiste hoeveelheid koffie maalt. Zo kan je de maalgraad ook zelf kiezen, van zeer fijn tot grove korrels. Vul dan de filterdrager met koffie en controleer de waterdruk. Schuim dan de melk op indien je dit wenst. Zo krijg je je koffie helemaal op jouw maat: een espresso, een lungo, cappuccino of een latte. Oefen een paar keer tot je het helemaal in de vingers hebt.

Om het koffie zetten iets minder ingewikkeld te maken, kun je ook ESE-servings (Easy Serving Espresso) gebruiken. De ESE-servings zijn voorverpakte dosissen van 7 gram gemalen koffie in een papieren filter. Deze plaats je in de filterdrager van je pistonmachine en je krijgt altijd een perfect resultaat. Opgepast wel, want niet iedere pistonmachine is hiervoor uitgerust. Als jouw pistonmachine deze optie wel heeft dan staat het E.S.E. logo vermeld op je espressomachine. Meestal heb je een bijgeleverde ESE adapter filter meegekregen bij aankoop en zal je ook deze moet gebruiken voor de ESE-serving.

Volautomatische espressomachine

Met een volautomatische espressomachine heb je met een simpele druk op de knop al koffie. Je kan de sterkte en het type koffie bepalen door de maalgraad in te stellen op je machine. Sommige modellen onthouden zelfs je voorkeur. Zo kan je gemakkelijk verschillende soorten koffie maken: espresso, lungo, cappuccino, latte, machiatto.

Verder moet je erop letten dat het bonenreservoir genoeg bonen bevat voor de hoeveelheid koffie die je wil maken. Pas wel op dat je het niet te vol houdt, want als de bonen in contact komen met lucht, verliezen ze hun smaak. Dus beter een keer extra bijvullen, dan smaak verliezen. Daarnaast heeft het waterreservoir genoeg water nodig, net zoals het melkreservoir als je espressomachine dat heeft. Soms moet je zelf je melk opschuimen met het stoompijpje wat toch enige tijd en oefening vraagt. 

Ben je op zoek naar een espressomachine? Ga naar onze vergelijker voor de beste espressomachine die bij jou past. Bekijk ook welke koffie het best bij je past.

Naar de vergelijker