Dossier

Aankoopgids voor een friteuse

24 maart 2016
Friteuse

Waar moet u op letten bij uw keuze? Welke vragen moet u zich stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vindt u meer uitleg en advies.

Aankoopgids voor een friteuse

Bent u aan nieuwe friteuse toe? Wilt u bakken met frituurolie/-vet of met hete lucht? Onze aankoopgids helpt u om het meest geschikte model te vinden. Daar hoeft u trouwens geen kleine € 200 voor neer te tellen, want een van onze Beste Kopen kost amper € 30!

Wij testen alle soorten friteuses. Neem een kijkje in onze koopwijzer waarin u onze beoordeling van de meest recente modellen alsook onze aanraders terugvindt.

Hoe kiest u een friteuse?

Stel u de volgende vragen bij aankoop van een friteuse:


Welke soorten friteuses zijn er?
 • Friteuse met frituurolie/-vet – Een klassieke friteuse werkt met frituurolie/-vet: u legt de eetwaren in het mandje en dompelt ze onder in de bak met hete olie.
 • Heteluchtfriteuse – Zo’n friteuse bakt de eetwaren met hete lucht en slechts een scheutje olie.
  Voordeel: dit is een gezondere bereidingswijze, aangezien er door olie op te hoge temperaturen te verhitten, kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan .
  Nadelen: soms zien de bereide eetwaren er minder smakelijk uit en zijn ze minder knapperig.
Welk formaat van friteuse?
Er zijn friteuses in allerlei vormen en maten verkrijgbaar. We kunnen ze in 3 categorieën onderverdelen:
 • Compacte friteuses – Die zijn gewoonlijk vierkant en ongeveer zo groot als een dubbele broodrooster. Er kan ongeveer 1 liter frituurolie in.
  Voordeel: gemakkelijk op te bergen.
  Nadeel: in het mandje kan hooguit 350 g friet of het equivalent daarvan, wat niettemin genoeg is voor één of twee personen.
 • Standaardfriteuses – De grotere modellen met een capaciteit van 1,5 tot 2,5 liter frituurolie zijn gewoonlijk ook vierkant of rond.
  Voordeel: met zo’n friteuse kunt u maximaal 1 tot 1,3 kg voeding in één keer bakken, wat volstaat voor een doorsnee gezin.
  Nadeel: het toestel neemt meer plaats in beslag dan een klein model.
 • Grote friteuses – Deze friteuses zijn rechthoekig en gemaakt uit inox.
  Voordeel: het toestel bestaat uit professioneel materiaal en kan tot 1,5 kg voeding in één keer bakken.
  Nadelen: het toestel heeft 2 tot 4 liter frituurolie nodig om goed te kunnen bakken en neemt veel plaats in.
Hoe nuttig zijn een geur- en vetfilter?
 • Functie - Sommige friteuses zijn uitgerust met een geurfilter, een vetfilter of beide, gewoonlijk in het deksel. Die filters moeten geurtjes beperken en vetdampen filteren. Bovendien verkleint de vetfilter ook de kans dat u zich verbrandt.
 • Beperkte doeltreffendheid - Deze filters werken niet 100 % doeltreffend. Een vetfilter kan de vetdampen hooguit beperken en de geurfilter vermindert de geur, maar kan die niet helemaal wegnemen.
 • Afwasbaar – Sommige filters zijn uitneembaar, andere niet. Een verwijderbare filter moet u regelmatig vervangen of met de hand afwassen.
Waar moet u nog op letten?
 • Vierkant model – Een vierkante friteuse is meestal gemakkelijker op te bergen dan een ronde en handiger om iets anders dan friet te bakken, bijvoorbeeld curryworsten.
 • Koude zone – Een koude zone onder in de kuip moet voorkomen dat verbrande restjes, vooral van gepaneerde voeding, aan het mandje kleven. In de zone onder het verwarmingselement koelt de olie namelijk af, zodat voedingsrestjes naar de bodem zakken. De olie wordt zo minder snel slecht, het bakresultaat is beter en het is ook gezonder.
 • Koele wand – Dankzij een koele wand wordt de buitenkant van de friteuse niet te heet. Vooral standaardfriteuses zijn hiervan voorzien, professionele friteuses uit inox niet altijd. Hoe dan ook is bij elke friteuse grote voorzichtigheid geboden, aangezien de olie meestal tot 190° heet wordt.
 • Antiaanbaklaag – Die moet voorkomen dat de olie of het vet aan de binnenwand blijft kleven, zodat de kuip gemakkelijker schoon te maken is. Jammer genoeg maakt enkel Kenwood daar gebruik van.
 • Uitneembare kuip en afneembaar deksel – Een deksel dat u kunt losmaken, kunt u in de vaatwasser stoppen. Het is niet alleen handiger om olieresten te verwijderen, maar ook om de filter te vervangen. Een volle kuip uit het toestel halen, is daarentegen lastiger. DeLonghi heeft niettemin een gepatenteerd systeem om de olie af te tappen via een afvoerslangetje onder het handvat.
 • Kijkvenster – Het kijkvenstertje in het deksel dient om het bakproces te controleren, maar meestal raakt dat toch aangedampt.
 • Automatische dekselopening – Als u het deksel kunt openen door op een knop te drukken, blijven uw handen uit de buurt van de hete damp, als het deksel tenminste volledig opengaat.
 • Handvat – Door het deksel te sluiten voordat u het mandje in de olie laat zakken, beperkt u de geur en vermijdt u opspattende olie. Een handgreep waarmee u het mandje met een gesloten deksel kunt ophalen en neerlaten is dan ook handiger en veiliger. Controleer ook of het handvat lang genoeg is, zodat er geen hete olie op uw handen kan spatten als u het mandje eruit neemt en het mandje ook niet kan terugvallen.
 • Timer – Die kan handig zijn om de baktijd niet uit het oog te verliezen, al kunt u natuurlijk evengoed een keukenwekker of de timer op uw gsm gebruiken.
 • Aan-uitschakelaar – Het is gemakkelijk wanneer u de friteuse kunt in- en uitschakelen met een knop en dus niet door de stekker in het stopcontact te stoppen of uit te trekken.
 • Opbergvak voor het snoer – Een friteuse met een opbergvak voor het snoer is beter op te bergen.