Dossier

Espressomachine universele capsules versus merkcapsules

24 februari 2022

Espressomachines met capsules zijn gemakkelijk in gebruik en je hebt altijd een perfect resultaat. Je steekt je capsule erin en met een druk op de knop staat je koffie klaar. Maar kan je eender welke capsule gebruiken?  

De twee belangrijkste espressomachines met capsules zijn Nespresso-apparaten en Dolce Gusto-apparaten. De capsules zij niet uitwisselbaar. Ook is het belangrijk om te weten dat sommige Dolce Gusto-apparaten plaats hebben voor twee capsules: een voor koffie en een voor melk. Welke capsules je nu precies wel en niet in je espressomachine kwijt kan is belangrijk voor de smaak van de koffie, maar evengoed voor je portemonnee. 

Nespresso en Dolce Gusto  

Beide merken zijn eigendom van Nestlé. Met een Dolce Gusto-machine kan je meer dranken maken dan alleen koffie: bijvoorbeeld thee en chocolademelk. Zowel de capsule als de methode van koffiezetten zijn gepatenteerd, maar in 2012 zijn een deel van de patenten vervallen waardoor andere merken nu ook capsules kunnen maken die passen in Nespresso machines, idem voor Dolce Gusto machines. 

Niet de goedkoopste optie 

Als je capsules koopt van Nespresso of Dolce Gusto dan ga je geen problemen hebben met je bijhorend espressomachine. Steek de capsule er zorgvuldig in en laat de machine zijn werk doen. Als je voor een ‘niet-merk’ kiest, dan moet je extra oppassen dat de capsule correct in het apparaat zit.  

Espressomachines met capsules zijn duur in gebruik. Het apparaat kan je vrij goedkoop verkrijgen vanaf 50 euro, maar je moet rekenen op 0,45 euro per kopje. Als je dus een ander merk kiest voor je capsules, dan kan je misschien toch wat besparingen doen. Al zijn ‘niet-merken’ niet altijd goedkoper dan de originele capsules. Andere espressomachines zoals de volautomatische of piston espressomachine zijn duurder in aankoop, maar je hebt wel al een lekkere koffie voor ongeveer € 0,13 of € 0,14 per kopje.

Goedkoper alternatief, maar niet even duurzaam? 

De capsules van zowel Nespresso en Dolce Gusto als niet-merken zijn gemaakt van aluminium en/of plastiek. Met de koffie erin behoren de capsules tot het restafval en niet tot PMD en na meerdere koppen koffie per dag, creëert dit een hoop afval. Zowel Nespresso als Dolce Gusto werken met TerraCycle, een recyclagebedrijf, waar je met je gebruikte capsules terecht kunt om ze te laten recycleren. 

Maar ook andere bedrijven zoals l’OR werken met hen samen. Daar wordt het plastiek van het aluminium gehaald. Het aluminium en plastiek kan hergebruikt worden en de koffie wordt gecomposteerd. Hoe het zit met andere merken, is niet altijd even duidelijk. Sommige niet-merken zorgen niet voor de recyclage van hun capsules, wat belastend is voor het milieu.

Milieubewuster alternatief  

Als je toch milieubewust koffie wil drinken, dan kan je biologisch afbreekbare of herbruikbare capsules kopen. Ze zijn niet zo handig in gebruik en passen niet in iedere capsulemachine. Ga zeker na of je espressomachine geschikt is voor alternatieve capsules en steek de capsule er altijd zorgvuldig in. Anders ben je beter af met een pistonmachine, een volautomatische espressomachine of een koffiezetapparaat. Daar kan het koffiegruis en de koffiefilters wel in de groene bak of de compost om gerecycleerd te worden. 

Ben je op zoek naar een espressomachine met capsules? Neem dan een kijkje in onze vergelijker. Bekijk ook zeker welke koffie het best bij je past.

Naar de vergelijker