Dossier

Broodmachines

10 oktober 2012
broodmachine

Met een broodmachine kunt u bijna altijd verschillende soorten brood maken. U kunt dus zelf kiezen waar u zin in hebt en met welke geur u 's morgens wakker wordt. Daartegenover staat wel dat u er enkele uren tijd in moet steken. We geven ook enkele tips om brood goed te bereiden en te bewaren.

Brood bakken met uw eigen machine biedt talrijke voordelen: u beschikt wanneer u maar wilt over vers brood zonder de deur uit te moeten, het is minder duur dan brood uit de winkel, de variatiemogelijkheden zijn eindeloos door het ruime aanbod aan meelsoorten, u kunt brood bereiden dat binnen uw dieet past (bv. zonder zout, glutenvrij) en, last but not least, uw keuken vult zich met een heerlijke bakgeur.

Zelf zin om aan het bakken te slaan? 

Ga op zoek naar de beste broodmachines in onze koopwijzer

Bereiding van drie à vier uur

Natuurlijk zijn er ook minpunten. Zo neemt de bereiding al snel drie à vier uur in beslag, of zelfs vijf uur voor volkorenbrood. U moet dus ruim vóór de maaltijd aan de slag gaan, want het brood moet ook nog kunnen afkoelen. En omdat u het brood het best uit de machine haalt zodra het klaar is opdat de krokante korst niet zacht wordt, zorgt u er maar beter voor dat u op dat moment thuis bent. Bovendien is de vorm van het brood altijd dezelfde en zit er een gat aan de onderzijde van de middelste boterhammen, veroorzaakt door de as van de kneedhaken. Aan deze nadelen kunt u echter een mouw passen door de machine af en toe het zware (kneed)werk te laten doen en het brood vervolgens in een gewone oven te bakken.
Nog een nadeel is dat u voldoende ruimte in uw keuken moet hebben om het apparaat, het meel (zeker als u graag varieert en meerdere zakken tegelijk koopt) en de broodsnijmachine – een must als u fijne en gelijke sneetjes wilt – op te bergen. Het spreekt ook vanzelf dat home made brood arbeidsintensiever is: de ingrediënten kopen en wegen, het materiaal schoonmaken, eindeloos kruimeltjes rond de snijmachine opvegen enz.

Erg veelzijdige toestellen

Een broodmachine stelt u bijna altijd in staat om diverse broodbereidingen te maken: wit, bruin, volkoren, "Frans" brood (luchtiger dan normaal, niet te verwarren met stokbrood!), krentenbrood, maar net zo goed glutenvrij brood, briochebrood en sommige toestellen zelfs echt stokbrood (met behulp van de speciale bakvorm). Met de meeste machines kunt u ook cake bereiden, terwijl de programma's zonder bakken geschikt zijn voor deeg voor taart, pizza, lasagne, tagliatelle enz.
En al lijkt het misschien vreemd, zo goed als alle toestellen bieden eveneens de mogelijkheid om confituur te maken. U zult ongetwijfeld inspiratie vinden in het receptenboekje dat bij elk apparaat wordt meegeleverd. Maar niets weerhoudt u er natuurlijk van om zelf te experimenteren.

Goed bereiden, goed bewaren

Behalve de tips die u in de handleiding terugvindt, geven we u nog enkele andere gouden regels mee.
  • Als u brood wilt maken voor het ontbijt, bak het dan de avond voordien. Als u het 's nachts bakt en laat afkoelen in het toestel, zal de korst week worden door de condensatie die zich in het toestel vormt. Programmeert u de bakfase zodat die net vóór het ontbijt afloopt, dan zal het brood nog te warm zijn om te kunnen worden gesneden. Als u een voordelig nachtstroomtarief hebt, bijvoorbeeld vanaf 22 uur, en rond 23 uur gaat slapen, stel het toestel dan zodanig in dat het brood klaar is net vóór u onder de wol kruipt. Zo geniet u het voordeeltarief tijdens de bakfase, die absoluut de meeste energie vergt.
  • Als u de ingrediënten aanbrengt, vermijd dan dat de gist rechtstreeks in contact komt met het zout of met water, want dat doet de werking ervan teniet.
  • Eet u het brood de dag zelf op, bewaar het dan op kamertemperatuur in een gesloten doos of in een geparaffineerde broodzak.
  • Als u het later consumeert, aarzel dan niet om het gesneden in te vriezen terwijl het nog vers is. Wanneer u er dan van wilt eten, neemt u het gewenste aantal sneetjes en laat u ze ontdooien op kamertemperatuur of in de magnetronoven.
  • Ingeval u na enkele dagen schimmel op het brood bespeurt, gooit u het beter helemaal weg. De beschimmelde plekken verwijderen is niet voldoende.