Dossier

Aankoopgids pannen met antiaanbaklaag

Antiaanbaklaag: wel of geen teflon?

Pannen worden gemaakt van verschillende legeringen van aluminium of staal: geëmailleerd of gesmolten aluminium, geëmailleerd staal, verglaasd of roestvrij staal. Het type legering en de dikte van de wanden bepalen het totale gewicht van de pan. Maar de doeltreffendheid is afkomstig van de antiaanbaklaag binnenin.

Welkom antiaanbaklaag: teflon

De antiaanbaklaag is vaak gemaakt van teflon (of PTFE = polytetrafluorethyleen), een stof die in 1938 werd ontdekt door een Amerikaans chemicus en die voorzien is van interessante eigenschappen: de thermische weerstand en de antiaanbakeigenschappen zijn troeven bij het vervaardigen van bakpannen. Het eerste model werd door Tefal gedeponeerd in 1951.

Maar teflon staat de laatste jaren onder vuur

De onschuld van teflon is betwist want een van de elementen voor vervaardiging ervan is APFO (perfluoroctaanzuur), een stof die schadelijk kan zijn voor mens en milieu. Het agentschap voor milieubescherming van de Verenigde Staten (EPA) vestigt de aandacht op het feit dat APFO (of PFOA in het Engels) "licht kankerverwekkend" kan zijn en zeker schadelijk is voor de planeet. Daarom heeft het agentschap een importverbod uitgeschreven waardoor APFO tegen 2015 verboden is.

Er is te weinig informatie beschikbaar over de huidige samenstelling van teflon en dus is het moeilijk om de onschadelijkheid te garanderen. Daardoor is het aangeraden om de pan niet te oververhitten en die te vervangen zodra de antiaanbaklaag beschadigd of afgesleten is.

Een andere type antiaanbaklaag die recent op de markt verscheen, is op keramische basis. De samenstelling bestaat grotendeels uit silicium waardoor het hoge temperaturen kan verdragen. De fabrikanten beweren dat keramische pannen ecologischer zijn maar tot op vandaag hebben we onvoldoende informatie over deze claim als ook over de aard van de samenstelling van deze type pannen.