Dossier

Aankoopgids pannen met antiaanbaklaag

02 februari 2018
aankoopgids-pannen-met-antiaanbaklaag

Het is niet zo eenvoudig om een goede pan te kopen. Sommige zien er wel perfect uit maar na een paar keer gebruiken komt u er al achter dat ze niet voldoen.

Inleiding

Controleer enkele details voor aankoop … ze zijn belangrijk voor het kiezen van een duurzame pan met antiaanbaklaag.

Neem ze vast!

Eerste vraag: wat is de ideale grootte? De standaarddiameter bedraagt 24 cm en maakt nagenoeg alle toepassingen mogelijk. Sommige recepten vereisen immers grotere (bijv. vis) of kleinere pannen (bijv. spiegelei).

Als u de afmetingen hebt gekozen, neem de pan dan in de winkel bij de steel en maak bewegingen alsof u aan het koken bent, om te controleren of de pan in evenwicht is. Lijkt de pan stevig te zijn? Bestaat er een risico dat de inhoud over de rand loopt? Is de pan niet te zwaar, of net te licht en dus misschien onstabiel? Als het midden van de steel hoger is dan de rand van de pan, zorgt dat voor een betere stabiliteit.

Welke steel?

De meest comfortabele en veilige is een steel in bakeliet of elke andere hittebestendige kunststof. Als u de pan ook in de oven wilt kunnen zetten, moet de steel van metaal zijn of moet u hem kunnen afnemen. Er bestaan verschillende vormen, meer of minder gebogen, de ene al ergonomischer dan de andere: belangrijk is dat hij goed in de hand ligt. Bekijk ook of de steel stevig is bevestigd, hoe dat is gebeurd (schroef, metalen plaatje, enz.). Worden uw vingers beschermd tegen contact met de warme zone en dus tegen brandwonden? Een te korte steel kan ongemakkelijk en onaangenaam zijn in gebruik.

Controleer bij aankoop ook of er geen kleine moeilijk schoon te maken hoekjes zijn waar het vuil zich kan opstapelen. Stelen in gekleurd staal zijn het eenvoudigst schoon te maken maar kunnen warm worden bij gebruik.

De bodem

De bodem van de pan moet hard en vast zijn, zodat hij niet kan vervormen door gebruik. Deze bodem is gemaakt van een laag aluminium om de warmte goed over het hele oppervlak te verspreiden.

Om na te gaan of de basis stabiel is, zet u de pan op een plat oppervlak. Let op want de minste vervorming kan onder invloed van warmte groter worden.