haardroger

Hoe kies je een nieuwe haardroger?

Een haardroger is geen ingewikkeld toestel, maar kiezen welke haardroger voor jou geschikt is, is toch niet zo eenvoudig als het lijkt. We helpen je het model te kiezen dat je nodig hebt en leggen uit hoe je het correct en veilig gebruikt.

Stap-voor-stap gids

Verschillende warmtestanden en blaassnelheden

Welke haardroger het meest geschikt is voor jou, hangt af van je type haar en of je het al dan niet wil stylen. Het best is te opteren voor een apparaat met verschillende warmtestanden en blaassnelheden. De lagere standen volstaan om je haar te drogen zonder brushen. Hoge standen zijn geschikt voor een meer uitgebreide styling.

Terug naar boven

Vermogen

Het vermogen van een föhn wordt uitgedrukt in watt, en varieert van 1200 watt voor de eenvoudigste reishaardrogers tot 2600 watt voor professioneel uitgeruste modellen. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de föhn kan blazen en hoe warmer de lucht die hij kan uitstoten.

Toch hoef je niet noodzakelijk naar de modellen met de hoogste wattage te grijpen. De hoge standen zijn interessant om stevig, dik haar kort droog te blazen, maar de hitte doet de haarschubben openstaan, waardoor het haar sneller uitdroogt en gemakkelijker kroest en afbreekt. Vermijd daarom te hete lucht, zeker als je fijn, geverfd of chemisch behandeld haar hebt. Sommige föhns zijn uitgerust met een sensor om de temperatuur onder controle te houden en schadelijke hittepieken te voorkomen.Föhnen met heel warme lucht zal je haar overigens niet per se sneller doen droger dan met lauwe lucht. Belangrijk is vooral de kracht van de luchtstraal.

Terug naar boven

Nuttige functies

Een overzicht van technologieën en functies die je op haardrogers kunt aantreffen, en waarom ze nuttig kunnen zijn.

  • Ionentechnologie gaat statisch haar tegen. Interessant om fijn, kwetsbaar haar te modelleren en om na het drogen zachter, glanzender en voller haar te hebben.
  • Keramische bekleding - Sommige föhns hebben een keramische binnenbekleding. Die zorgt voor een constante, egaal verspreide warmte, wat helpt om gekleurd, gepermanent of broos haar te beschermen tegen verdere beschadiging.
  • Koude-luchtstand - Door de plotselinge afkoeling sluiten de haarschubben zich, waarmee je een glad en glanzend effect creëert en je kapsel fixeert zodat het beter in vorm blijft. Dat effect kun je in mindere mate ook bereiken door de droger enkele seconden uit te schakelen, of met de achterkant op het haar te richten. Dan zuigt hij de warme lucht als het ware op. Wel opletten dat je haren niet in het rooster terechtkomen.
  • Turbofunctie - Een hoger luchtdebiet is nuttig om het drogen te versnellen.
  • Afneembare filter - Het rooster achteraan voorkomt dat er haren in de föhn terechtkomen. Het is handig als je de filter eraf kunt halen om schoon te maken.
Terug naar boven

Accessoires

Moet je haardroger enkel dienen om je haar droog te blazen, dan heb je, althans voor steil haar, geen hulpstukken nodig. Wil je echter je haar stylen of krulhaar drogen, dan komen er accessoires aan te pas.

Concentrator of stylingmondstuk

concentrator

Om haar te brushen, heb je een concentrator nodig. Door de spleet in het mondstuk wordt de luchtstroom geconcentreerd naar buiten geblazen, zodat je de warme lucht precies kunt richten op de lokken terwijl je ze met een borstel brusht.

Diffuser of volumizer

diffuser

Een diffuser dient om een krulhaar te drogen of om licht golvend haar meer volume te geven. De warme luchtstroom wordt via de perforaties in de grote kop verdeeld, waardoor je een diffuse, zachtere warmte krijgt, die volume geeft en de krullen droogt zonder ze pluizig te maken.

Terug naar boven

Gebruikscomfort

  • Een veelgebruikt apparaat als een föhn moet goed in de hand liggen en mag niet te zwaar wegen, zeker als je lange tijd in de weer bent met je kapsel. Uitproberen in de winkel is de boodschap.
  • Een draaibare handgreep maakt het gemakkelijk om de haardroger zowel met je rechter- als linkerhand te gebruiken, wat erg handig is als je linkshandig bent.
  • Heb je weinig opbergruimte of gaat je droger vaak mee in de reiskoffer, kies dan een licht, inklapbaar model.
  • Een oogje om hem op te hangen aan een haakje kan ook praktisch zijn.
  • Een haardroger is altijd vrij luidruchtig, maar in de test meten we bij sommige modellen beduidend minder decibels dan bij andere. Bij sommige modellen zit een geluidsdempende filter. Te overwegen als lawaaiierigheid je stoort.
Terug naar boven