Nieuws

Nee, met Fire Buster kun je geen brandende frietketel doven

19 oktober 2021

Het brandblusapparaat bevat slechts 250 ml schuim, wat te weinig is om zo’n keukenbrand onder controle te krijgen. We eisen daarom dat Fire Buster en Hubo hun reclame stopzetten.

Recent testten we, in het kader van onze test van blusdekens, ook enkele kleine brandblusapparaten getest die bijvoorbeeld kunnen helpen bij een keukenbrand. Maar een daarvan, Fire Buster, blijkt niet opgewassen tegen die taak.

Koelbloedigheid in hete situatie

We hebben drie brandblusapparaten getest. Naast de Fire Buster waren dit een toestel van Smartwares en van AngelEye. Uit de test blijkt dat een brandende frietketel blussen met zo’n toestel niet zo vanzelfsprekend is en vooral stalen zenuwen vereist. Als je het schuim op het vuurt spuit, veroorzaakt dit immers in eerste instantie een vuurbal waardoor heel wat mensen wellicht zouden stoppen met blussen. Maar pas als je doorzet en blijft blussen vanuit een hoge, schuine hoek, zal het vuur stilaan afzwakken.

Zo ging het althans bij de toestellen van Smartwares en van Angeleye, met 600 ml blusschuim. Het blusapparaat van Fire Buster bevat amper 250 ml en slaagde er uiteindelijk niet in om het vuur onder controle te krijgen, zoals je in de video ziet.

 

Reclame klopt niet en moet stoppen

Ondanks de slechte prestaties zien we toch reclame opduiken van Fire Buster en van de verdelende ketens, Hubo en Mr. Bricolage, waarin het apparaat schijnbaar moeiteloos een brandende frietketel blust. Misleidend dus, we vragen daarom dat alle partijen onmiddellijk stoppen met deze reclame te verspreiden.

Blusdekens getest

We hebben ook getest of je een brandende frietketel kunt blussen met een blusdeken dat je in de doe-het-zelf-zaak of online kunt vinden. De resultaten lees je hier

Naar de test van blusdekens