Tips

Soorten Koffie: Espresso, Latte, Macchiato en meer

10 november 2022
cappuccino

Benieuwd naar de diverse wereld van koffie? Ontdek het verschil tussen een espresso, latte, macchiato en meer. Leer over hun unieke smaken en bereidingswijzen. Of je nu houdt van straf of mild, met melk of zonder, hier vind je de perfecte koffie voor jou.

Met een koffiemachine of in een koffiebar heb je een grote keuze tussen verschillende soorten koffie. Straf of niet straf, met melk of zonder melk … maar wat is nu het verschil tussen een flat white en een latte macchiato, een lungo en een espresso?

Soorten koffie zonder melk

Espresso

Een espresso is een kleine koffie, doorgaans 30 ml, met een krachtige smaak. Heeft zo goed als altijd een standaard knop op je koffiemachine. De maalgraad van je bonen moet niet te fijn en niet te grof zijn.

Lungo

Dit is wat doorgaans wordt gezien als een “gewone” koffie. Je gebruikt evenveel gemalen koffie als bij een espresso, maar door de langere doorlooptijd bevat een lungo meer cafeïne en is hij ook bitterder.

Americano

Een americano is een espresso waar een klein beetje heet water aan wordt toegevoegd. Daardoor wordt hij iets zachter van smaak.

Ristretto

Dit is dan weer een geconcentreerde espresso. Er wordt slechts 15 tot 20 ml water voor gebruikt, voor dezelfde hoeveelheid koffie en dezelfde doorlooptijd. Hierdoor krijg je een intense, zoetzure smaak.

Long black

Een long black is een omgekeerde americano. Eerst wordt heet water in het kopje gedaan, daarna eenzelfde hoeveelheid espresso. Dat laatste kun je verhogen of verlagen al naargelang van hoe intens je de smaak wilt.

Doppio

Voor een doppio worden de hoeveelheden van een espresso verdubbeld, dus zowel het water als de gemalen koffie. Je krijgt dus ongeveer 60 ml water dat door zo’n 18 gram koffie loopt, met een soortgelijke smaak als de espresso.

Soorten koffie met melk

Cappuccino

Wie kan er nee zeggen tegen een goede cappuccino? Deze populaire variant bestaat uit een espresso, warme melk en melkschuim, in gelijke hoeveelheden. Cappuccino met slagroom? Euh … snel over naar de volgende soort!

Macchiato

Macchiato is het Italiaanse woord voor “bevlekt”. Vraag je een macchiato of een espresso macchiato, dan krijg je een espresso met een klein vleugje melk bovenop de koffie. Het stevige van die espresso wordt hierdoor op het einde wat verzacht. Ondanks de gelijkenissen met de cappuccino is hij een macchiato voller en sterker. Let wel op het verschil tussen een macchiato en een latte macchiato (zie verder).

Piccolo

Deze soort koffie lijkt sterk op een macchiato, maar hierbij wordt het vleugje melk in de koffie gegoten i.p.v. dat het er bovenop wordt gedaan. Op deze manier wordt je koffie romiger en zachter.

Cortado

Ook bij een cortado wordt er aan een espresso warme melk toegevoegd, maar de hoeveelheid melk moet ongeveer gelijk zijn aan de hoeveelheid espresso. De warme melk wordt wel gestoomd, maar niet totdat het melkschuim is.

Latte

Een latte is eigenlijk een koffie verkeerd, maar dat klinkt minder hip: een espresso met veel warme melk en een beetje melkschuim.

Latte macchiato

Dit is een milde koffie. Je maakt een goede hoeveelheid melkschuim, afhankelijk van de grootte van je kop of beker. Je vult de beker tot ongeveer een centimeter onder de rand, en voegt dan een espresso toe. De verschillende delen gaan zich mengen en er ontstaan mooie laagjes.

Flat white

Deze variant komt oorspronkelijk uit Australië. Over de hoeveelheid en de intensiteit van de koffie die wordt gebruikt, bestaat discussie. Sommigen houden het bij een espresso, anderen kiezen voor een dubbele espresso of ook wel een dubbele ristretto. Daar wordt warme melk aan toegevoegd en een dun laagje microschuim. Bij dat laatste is vooral van belang dat het een stevige laag is, zonder al te veel bubbels.

Veelgestelde vragen over koffie

Welke maalgraad kies ik voor mijn koffiebonen?

Als je een automatische espressomachine hebt, moet je de maalgraad instellen, d.w.z. de mate waarin de koffiebonen fijner of grover wordt gemalen. Dit is een van de elementen die de smaak van je koffie bepalen. Stel je de maalgraad te laag in en worden de bonen te grof gemalen, dan loopt het water te snel door de gemalen koffie, neemt het te weinig smaak op en gaat de koffie zuur smaken. Als je daarentegen de koffiebonen te fijn maalt en het lang duurt vooraleer het water helemaal doorgelopen is, dan zal de koffie te bitter smaken. Je moet dus al doende op zoek naar een ideaal evenwicht.

Welke soorten koffiebonen zijn er?

Als je zelf je koffiebonen maalt, of als je espressomachine dit voor je doet, heb je de keuze uit twee soorten: Robusta en Arabica. Die laatste is veruit de populairste soort, is van hogere kwaliteit en geeft meer smaak dan de Robusta, die wat bitterder smaakt. Binnen de Arabica- en Robusta-bonen heb je nog heel wat variëteiten, afhankelijk van de regio waar ze zijn geteeld, die kunnen verschillen in smaak, aciditeit enz.

Kies jouw espressomachine

Wil je zelf investeren in een espressomachine? Neem dan eerst een kijkje in onze koopwijzer. Daar vind je welke toestellen het best scoren op onze tests.

Zoek de espressomachine op jouw maat

58 Redelijke
kwaliteit
Espressomachines
Referentieprijs  46,00
64 Redelijke
kwaliteit
Espressomachines
vanaf  57,99
69 Goede
kwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
Espressomachines
vanaf  63,98