Tips

Hoe pas je de smaak van je koffie aan?

22 november 2022
Dame aan espressomachine

Met een automatische espressomachine heb je heel wat mogelijkheden om de smaak van je koffie aan te passen en te optimaliseren. Je kunt de maalgraad of de temperatuur aanpassen, maar soms helpt het ook om het toestel te reinigen.

Heel wat mensen hebben de laatste jaren geïnvesteerd in een volautomatische espressomachine. Bij zo'n machine kun je een aantal instellingen aanpassen zodat jouw koffie helemaal aan jouw smaak is aangepast.

Maalgraad van de bonen

Een volautomatische machine maalt zelf eerst de koffiebonen vooraleer koffie te maken. Hoe grof of hoe fijn de bonen worden gemalen, dat kun je bij de meeste machines zelf instellen. Dit is cruciaal voor de smaak. Kies je immers voor een fijne maalgraad, dan zal het langer duren voordat het water er door gelopen is en krijg je een sterke koffie. Een grovere maalgraad betekent een kortere extractietijd en dus een minder sterke koffie.

”Het best kies je geen extreem groffe, maar ook niet de fijnste maalgraad”, zegt onze expert Wim Billiet. “Waar voor jou precies het perfecte evenwicht ligt, is een kwestie van proeven en proberen.” De maalgraad is eenvoudig te veranderen door aan het knopje te draaien dat zich in het bonenreservoir bevindt.

Je kunt de maalgraad van je bonen zelf aanpassen met de knop in het bonenreservoir.

Temperatuur van het water

Bij veel espressomachines kun je de temperatuur van je koffie aanpassen. Vind je dat hij niet heet genoeg is, dan kun je de temperatuur veranderen van “normaal” naar “hoog” via de instellingen van je machine. Bij Jura moet je bijvoorbeeld gaan naar de “expertmodus”.

Gebruik ook nooit een koude koffietas, want dan verliest de koffie automatisch een deel van zijn warmte. Je kunt je kopje of mok opwarmen op de warmteplaat van je espressotoestel, als die er is, maar je kunt ze ook gewoon voorspoelen met warm water.

Sterkte van de koffie

Je kunt de sterkte van je koffie aanpassen door een grotere of kleinere hoeveelheid koffiebonen te laten malen. Gemiddeld gebruikt een machine zo’n 7 gram koffie per kop. Je kunt dit naar boven of naar beneden bijstellen, door het aantal koffiebonen dat op de display wordt weergegeven aan te passen.

Zetgroep reinigen

De zetgroep is het gedeelte van een automatische espressomachine waar het hete water in contact komt met de gemalen koffie. Als die zetgroep vuil is, heeft dat een effect op de smaak van je koffie. Je zou ze daarom wekelijks of tweewekelijks moeten reinigen.

Meestal kun je dit onderdeel zelf aan de zij- of achterkant uit het toestel nemen, vaak zit ze achter het waterreservoir. Gaat dit niet, dan kun je in de meeste gevallen de zetgroep zichzelf laten resetten door de machine uit en daarna weer in te schakelen.

Bij de meeste espressomachines vind je de zetgroep achter het waterreservoir.

Vind een toestel op jouw maat

Ben je zelf op zoek naar een espressomachine? In onze koopwijzer kun je zowel de volautomatische machines als de machines met capsules vergelijken.

Naar de koopwijzer espressomachines