Tips

Hoe je espressomachine ontkalken?

16 maart 2023
Espressomachine

Hou je espressomachine kalkvrij voor een beter smaak èn een langere levensduur van je apparaat. 

Ontkalken gaat het makkelijkst en met het minste risico op beschadiging als je de machine regelmatig schoonmaakt. Zo ontstaat er geen dikke kalklaag. Gebruik je je espressomachine dagelijks? Dan moet die minstens om de drie maanden ontkalkt worden.

Lees de handleiding

Om je apparaat te ontkalken, volg je best de instructies van de fabrikant. Je kunt ontkalkingsmiddel in het reservoir doen en tot aan de streep bijvullen met water. Bepaalde fabrikanten doen moeilijk over de garantie als je azijn gebruikt bij het ontkalken. Dat is ook niet aan te raden, azijn kan agressief zijn voor bepaalde onderdelen. Lees dus de gebruiksaanwijzing voor je je espressomachine ontkalkt.

Vergeten te ontkalken?

Geen probleem. De meeste espressomachines geven aan wanneer het tijd is om te ontkalken met een geluidssignaal of een lampje dat gaat branden. Bij andere apparaten is het negeren van een signaal onmogelijk en kun je pas weer koffie zetten als je de espressomachine ontkalkt hebt.

Als je het ontkalkingssignaal negeert, kan dit problemen geven met de garantie als je toestel kapot gaat. De hersteller kan namelijk zien dat je te lang hebt gewacht met ontkalken; sommige apparaten slaan die informatie op. De kans is groter dat de fabrikant de garantie toekent als je jouw espressomachine goed onderhoudt.

Veel of weinig onderhoud?

Het ene type espressomachine heeft meer onderhoud nodig dan het andere. Een pistonmachine moet je iets vaker ontkalken dan een capsulemachine. Een volautomatische espressomachine vraagt behoorlijk wat aandacht. Je moet dit toestel na enkele maanden ontkalken én de waterfilter vervangen.

Vind een toestel op jouw maat

Ben je zelf op zoek naar een espressomachine? In onze koopwijzer kun je zowel de volautomatische machines als de machines met capsules vergelijken.

Naar de koopwijzer espressomachines